Anna Kinbeg Batra har enligt Dagens Industri personligen gratulerat Gävlemoderaterna för maktövertagandet med SD som vågmästare.
Anna Kinbeg Batra har enligt Dagens Industri personligen gratulerat Gävlemoderaterna för maktövertagandet med SD som vågmästare.

För första gången på nästan hundra år tar ett borgerligt parti makten i Gävle. I januari har moderaterna fått partiledningens godkännande att ta makten med SD:s hjälp, skriver Dagens Industri.

I 96 år har de borgerliga partierna varit i opposition i Gävle. Men från och med den 1 januari tar moderaterna ledningen. Efter valet fördelades mandaten i kommunfullmäktige ungefär som i riksdagen. De rödgröna partierna är störst med 30 mandat, Alliansen har 27 och SD är vågmästare med 8 mandat. När Alliansen la fram sin kommunala budget valde SD att rösta med dem. Nu väljer Gävlemoderaterna att ta makten utan att ha ett samarbete över blockgränserna, skriver Dagens Industri. 

► LÄS MER: Alliansen: DÖ har fallit 

– Ta klubban, det var det rådet jag fick, säger Gävlemoderaten Inger Källgren Sawela till DI. 

Orden kommer från den moderata partiledningen som uppmanat till maktskiftet i Gävle. Moderatledaren Anna Kinberg Batra gratulerade dessutom Källgren Sawela efter maktövertagandet. Enligt källor till DI vill Moderaterna centralt undersöka om det går att ha ett minoritetsstyre där SD har en vågmästarroll. 

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra, säger en högt uppsatt moderat till Dagens Industri. 

Men Inger Källgren Sawela tar dock avstånd från att det skulle röra sig om ett politiskt experiment, skriver DI. 

► LÄS MER: Kommuner där SD är vågmästare ger mindre stöd till tiggare

Moderaternas partisekreterare, riksdagsledamoten Tomas Tobés har Gävle som valkrets.

I ett mejl till DI skriver han om den uppkomna situationen. 

”Jag har naturligtvis deltagit i diskussionen och tycker att givet situationen var detta bästa lösningen för Gävle, men det är till syvende och sist ett beslut som fattades av fullmäktigegrupperna i de olika allianspartierna."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik