Tomas Tobé (M) vill inte att Viktor Orbán och hans parti Fidesz sitter kvar i samma partigrupp som Moderaterna i Europaparlamentet.
Tomas Tobé (M) vill inte att Viktor Orbán och hans parti Fidesz sitter kvar i samma partigrupp som Moderaterna i Europaparlamentet.

M och KD sitter i samma partigrupp som den ungerske premiärministern Viktor Orbáns kontroversiella parti Fidesz. Nu kräver Moderaternas toppnamn i EU-valet att Orbáns parti ska gå ur gruppen. "Det är dags för Fidesz att lämna", säger Tomas Tobé.

Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i partigruppen EPP i Europaparlamentet. I samma grupp sitter även det ungerska regeringspartiet Fidesz.

Det har länge pågått en debatt om det högerpopulistiska Fidesz ska få sitta kvar i partigruppen. Flera tunga namn, som EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och EU-parlamentariken Gunnar Hökmark (M), har den senaste tiden sagt att de vill att Fidesz ska kastas ut.

Nu stämmer även Moderaternas toppkandidat till EU-valet Tomas Tobé in i kritiken.

– Jag är mycket kritisk till utvecklingen i Ungern och anser inte att Fidesz bör vara kvar i partigruppen, det är dags för dem att lämna nu, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta inför EU-valet 2019

Ungerns regeringsparti Fidesz är minst sagt kontroversiellt. Partiet anklagats för att stegvis nedmontera demokratin i landet. Landets inskränkningar av fria medier, urholkning av rättsväsendet och hantering av flyktingar har väckt protester runt om i världen.

EU har inlett ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern. En sådan process väcks bara om EU anser att något land bryter mot de demokratiska värderingarna.

– Angående Ungern är det uppenbart att regeringens nedmontering av rättsstaten strider mot EU:s grundläggande värden. Moderaterna står därför bakom det artikel 7-förfarande som nu pågar gentemot Ungern, vilket i förlängningen kan leda till att landet fråntas sin rösträtt inom EU, säger Tomas Tobé (M).

Ungern är också det första och enda land i EU, som av det oberoende forskningsinstitutet Freedom house, inte anses vara en fri demokrati i institutets senaste rapport.

Tomas Tobé tycker dock inte att Moderaterna legitimerar Fidesz och Viktor Orbáns handlande genom att sitta i samma partigrupp som partiet.

– Nej, precis som att inte Socialdemokraterna kan anklagas för att legitimera utvecklingen i Rumänien genom att sitta i samma partigrupp som regeringspartiet där, säger Tobé.

LÄS MER: EU överens om nytt lagförslag – krav på avgifter från internetjättarna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset