Falska valaffischer som ser ut att komma från moderaterna spids. OBS: På bilden syns den riktiga affischen.
Falska valaffischer som ser ut att komma från moderaterna spids. OBS: På bilden syns den riktiga affischen.

Falska valaffischer som ser ut att komma från Moderaterna sprids i upptakten till valet. Högerextrema Nordisk ungdom ska ligga bakom tilltaget, enligt Aftonbladet.

”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare”, går att läsa på valaffischer som sprids i Stockholmsområdet och i Uppsala.

Affischerna ser ut att komma från Moderaterna, och pryds av partiledare Ulf Kristerssons ansikte, tillsammans med Moderaternas partilogga.

LÄS MER: Ulf Kristersson: Inga regeringsförhandlingar med SD

Men affischerna är i själva verket skapade av högerextrema Nordisk Ungdom, skriver Aftonbladet.

– Det är dels affischer men också flygblad som man sätter upp på anslagstavlor och så vidare. Extrema grupper har uppenbarligen bestämt sig för att försöka sabotera vår valkampanj, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef på Moderaterna i Stockholms stad och län, till tidningen.

Enligt Aftonbladet har Nordisk Ungdom bekräftat att det är dem som ligger bakom tilltaget, och att de nu tänker sprida tusentals liknande affischer inför valet.

LÄS MER: M-ledaren sparkade igång valkampanjen – kallade Malmö avskräckande exempel

Moderaterna har för avsikt att polisanmäla varje affisch som sätts upp.

– Vi tycker att det här är väldigt allvarligt. Det handlar om extrema grupper som kidnappar vårt varumärke och trycker upp falska affischer i vårt namn, för att skapa förvirring och spä på konspirationsteorier och allmänt missnöje som kan finnas i vissa grupper. Det är en slags destabilisering av valrörelsen, säger Mattias Thorsson till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset