Moderaten Andreas Norlén råder regeringen att försöka få en bred överenskommelse i frågan om storregioner, en som M kan acceptera. Arkivbild.
Moderaten Andreas Norlén råder regeringen att försöka få en bred överenskommelse i frågan om storregioner, en som M kan acceptera. Arkivbild.

De kniviga samtalen mellan regeringen och oppositionen om nya storregioner fortsätter. Moderaterna vill att folkomröstningar som är på gång ska genomföras, liksom opinionsundersökningar.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har, efter måndagens möte, bokat in ett nytt möte med företrädare för de borgerliga partierna och Vänsterpartiet. Det äger rum om en vecka.

Sverigedemokraterna är inte inbjudna till samtalen men de övriga partierna väntas dyka upp även till nästa möte.

Enligt Moderaternas (M) företrädare Andreas Norlén, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU), bör regeringen satsa på en bred överenskommelse. I klartext betyder det att regeringen måste föreslå något som M kan vara med på, åtminstone om Norlén får ett ord med i laget.

Råder regeringen

En smalare majoritet, med kanske något eller några av de borgerliga partierna, avråder M ifrån.

Norlén vill också att medborgarna ska ges möjlighet att tycka till om förslagen.

– Folkomröstningar bör inväntas och i län där man inte genomför sådana bör man genomföra opinionsundersökningar, anser Norlén.

Tre nya regioner

Vid måndagens möte lämnade partierna sina synpunkter på det förslag som regeringens utredare i den så kallade indelningskommittén lämnade i somras. Kommittén föreslog att länsstyrelser och landsting ska slås samman i tre nya storregioner 2018 respektive 2019. Regeringen säger nu att planen är att det ska ske samtidigt, 2019.

Då ska Norrlands, Svealands och Västra Götalands län bildas. Norrlands län ska bildas av dagens Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län – en geografiskt mycket stor region.

Men frågan är het ute i landet och frågorna många. På flera håll har krav väckts på folkomröstning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset