Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och rättspolitiska talesperson Beatrice Ask vill ge poliser högre lön och bättre utrustning.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och rättspolitiska talesperson Beatrice Ask vill ge poliser högre lön och bättre utrustning.

Högre lön, bättre utrustning och fler anställda. Det är Moderaternas recept för att få fler poliser att stanna kvar i yrket och klara upp fler brott.

Tidigare har Moderaterna föreslagit 2 000 fler poliser och fler civilanställda inom polisen, men i sin kommande budgetmotion, alltså partiets alternativ till regeringens budget, plussar man på satsningen på fler civilanställda med en halv miljard kronor till 625 miljoner nästa år. Det handlar om att avlasta polisen vad gäller administration och utredningsarbete.

Motverka otrygghet

Totalt föreslår partiet åtgärder inom polisen för drygt 1,1 miljarder kronor 2017.

– Vi har områden i Sverige i dag där man inte vågar ringa polisen eller tror att de inte kan komma när det har begåtts brott, där det brinner bilar och människor är rädda för att gå ut, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

För att motverka att poliser lämnar yrket föreslår partiet 150 miljoner för ett lönelyft 2017. De följande tre åren trappas lönesatsningen upp. Slås pengarna ut generellt över alla poliser motsvarar det 2 000 kronor mer i månaden under perioden.

– Det finns poliser som ger upp, som hoppar av, och det har vi inte råd med. Då måste vi se till från statens sida att poliser har möjligheter att göra sitt jobb och finnas på plats i otrygga områden, och då ingår lönen som en faktor, säger Anna Kinberg Batra.

Yttre tjänst

Även om det är Polismyndigheten och arbetsmarknadens parter som får bestämma hur lönepotten ska fördelas, så skickar M med en signal om att poliser i yttre tjänst är prioriterade.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som avsatt 100 miljoner kronor till polisen nästa år och totalt drygt 2 miljarder de närmaste fyra åren, tycker inte att M:s förslag är trovärdiga.

– Det är lite märkligt att ha styrt Sverige i åtta år och själv ha varit ansvarig för polisen, och sedan när man är i opposition då föreslår man att polislönerna ska höjas, säger Ygeman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset