Moderaterna hotar att hoppa av regionsamtalen, uppger partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaterna hotar att hoppa av regionsamtalen, uppger partiledare Anna Kinberg Batra.

Moderaterna försöker bromsa regeringens planer på tre nya storregioner. M hotar att hoppa av regionsamtalen om inte medborgarna får säga sitt först.

– Om regeringen menar allvar med att tvinga fram tre storregioner innan de människor som berörs av det här har fått säga sitt så säger vi moderater nej, säger Kinberg Batra.

Det är rimligt att vänta in planerade folkomröstningar, opinionsundersökningar eller andra metoder för att ta reda på "folkviljan", enligt Moderatledaren. Initiativet till nya regioner ska komma från dem som berörs.

– Det verkar inte som om regeringen verkar ta hänsyn till det, det förvånar mig, säger Kinberg Batra.

M vill inte

Regeringen och dess budgetpartner Vänsterpartiet och de fyra borgerliga partierna för samtal om ett förslag till tre nya storregioner från 2019. På förhand har M och Liberalerna uttalat mest skepsis, medan Centern och Kristdemokraterna har verkat mer förhandlingsvilliga.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) leder samtalen. Enligt vad TT erfar är hans känsla att Moderaterna inte vill komma överens. Regeringen måste i så fall hoppas få några av de andra allianspartierna, enbart de rödgröna räcker inte för att lotsa förslaget vidare genom riksdagen. Sverigedemokraterna vill i princip inte ha någon förändring alls.

– Stefan Löfven måste fundera på om han är beredd att med minsta möjliga marginal vill tvinga fram storregioner genom att från Stockholm rita om kartan, säger Kinberg Batra.

C fortsätter samtala

Centerpartiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, säger att folkomröstningar inte är det viktiga för C. Partiet litar helt till sina lokala företrädare och vad de säger.

Sedan regeringen lyft bort Jämtland från kartan för den nya Norrlandsregionen har Centern gjort klart att partiet fortsätter samtalen. C:s främsta krav är att inga kommunsammanslagningar ska göras med tvång. Och makt på en rad områden måste flyttas från Stockholm ut till regionerna. Det kan handla om kulturpolitik, arbetsmarknadspolitik, planering och lokalt anpassade skattebaser.

– Före det diskuterar vi inte kartan överhuvudtaget, säger Anders W Jonsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset