Johan Forsell. Arkivbild.
Johan Forsell. Arkivbild.

Moderaterna vill att sjukpenningen ska trappas ner tidigare än i dag. På så vis kan "drivkrafterna för att komma tillbaka till arbete stärkas", enligt Johan Forssell, partiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

Sänkningen av sjukpenningen bör ske efter tre månader i stället för efter ett helt år enligt Moderaterna. "Ett ytterligare steg i avtrappningen om 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten bör införas vid dag 365", skriver Forssell på Dagens Nyheters debattsida.

Han förespråkar också en ny karensdag vid övergången från sjuklön till sjukpenning, det vill säga efter ungefär två veckors sjukskrivning.

– Vi vet via forskning att det är viktigt att trösklarna är låga på arbetsmarknaden. Det är viktigt att det faktiskt lönar sig att gå och arbeta – det har en påverkan på sjukfrånvaron, säger Johan Forssell till TT.

Moderaterna lanserar i debattartikeln ett helt reformpaket för sjukförsäkringen. Bland annat vill de införa en särskild rehabiliteringskedja för vissa lättare psykiska diagnoser. Meningen är skapa förutsättningar för rehabilitering och återgång i arbete – och fler alternativ för att återgå till jobbet.

Moderaterna satsar också 500 miljoner kronor årligen på förebyggande insatser inom området psykisk ohälsa. Tidiga insatser, före en eventuell sjukskrivning, har större effekt på hälsan och arbetsförmågan än om insatserna sätts in då sjukskrivningen redan är ett faktum, skriver Forssell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset