Maartje Smit har inga planer på att avsluta sin resa.
Maartje Smit har inga planer på att avsluta sin resa.

Maartje Smit släppte allt och gav sig ut för att upptäcka världen. Nu har det gått över tre år – och hon är fortfarande på semester.

Privat

Maartje framför underverket Petra i Jordanien.

Privat

Utanför Kroatiens kust.

Privat

Solnedgång i Oia på den grekiska ögruppen Santorini.

Drömmen om att resa runt och upptäcka världen lockar nog många. Holländaren Maartje Smit såg till att drömmen blev verklighet när hon lämnade sin hemstad för drygt tre år sedan. Hur man gör?

– Köp en biljett och åk, säger Maartje Smit.

Under åren på resande fot har hon hunnit med en rad länder, något som Vice magazine har uppmärksammat i ett reportage. När Metro får tag på henne befinner hon sig i Belgrad.

– Jag ska delta i Mongolrallyt, en biltur från London till Mongoliet. Men frågar du mig i morgon så är jag i Bukarest. Vi kör åtta timmar per dag, säger Maartje Smit.

►LÄS MER: Sanne, 29, var nära att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna

Hur kan du ha råd att ha semester i tre år?

– Det är mer en livsstil än en semester. Jag sparade ihop en massa pengar innan jag åkte och lever på en liten budget. Och ibland arbetar jag för mat, boende och lite pengar, säger hon.

►LÄS MER: Ulrika, 24, var stressad och slutkörd – bestämde sig för att ta kontroll

Hur länge planerar du att vara på resande fot?

– Jag vet faktiskt inte. Jag planerade inte att vara ute i över tre år, det bara hände. Jag antar att jag kommer att fortsätta göra det jag gör till jag är färdig.

Längtar du någonsin hem?

– Jag är från en stad som heter Apeldoorn i Nederländerna. Jag saknar inte det stället men självklart saknar jag mina vänner och min familj. Men jag har träffat dem då och då under åren som gått, säger Maartje Smit.

Har du något råd till de som vill göra något liknande?

– Köp en biljett och åk! Självklart är det inte enkelt att ta ett livsförändrande beslut men det får du endast reda på om du provar på det. Det är enklare och billigare än vad alla tror och du träffar så många underbara människor längs vägen. Det gäller bara att vara öppen för allting som kommer i din väg, ta en chansning!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset