Macchiato, Latte eller varför inte en Frappé. I dag finns det många kaffedrycker att välja mellan till fikat. Kaffeexperten Anna Nordström tipsar hur du ska göra för att brygga det perfekta kaffet.
Macchiato, Latte eller varför inte en Frappé. I dag finns det många kaffedrycker att välja mellan till fikat. Kaffeexperten Anna Nordström tipsar hur du ska göra för att brygga det perfekta kaffet.

Hajpen kring cappuccino, latte och macchiato har svalnat. Nu är det i stället kallt kaffe som är kokhett, säger kaffeexperten Anna Nordström. I dag är det kaffets dag och Metro reder ut allt du behöver veta om svenskarnas favoritdryck.

En morgonkaffe till frukost, en latte till elvafikat och sedan en doppio till lunch. I dag är det kaffets dag och vi svenskar är riktiga kaffeälskare. Vi dricker näst mest kaffe i världen, ungefär nio kilo kaffe per person och år. Det är bara finnarna som klår oss.

Men nu är det inte längre varmt mjölkkaffe som gäller. Det sägerLöfbergs kaffeexpert Anna Nordström. Den nya trenden är istället kallt kaffe i form av iskaffe eller så kallad ”coldbrew”. Fler och fler upptäcker också ”Nitro Coffee”, där du trycksätter kallbryggt kaffe med nitrogen vilket gör kaffet lite mildare, med en rundare smak och det bittra nästan försvinner.

– Det blir allt mer populärt och påminner om en stout, säger Anna Nordström som också påpekar att ljusrostat bryggkaffe blir allt mer populärt.

– Och man ser att bryggkaffe utan mjölk är trendigt, fortsätter hon.

LÄS MER: Han förvandlar kaffet till konstverk

Sverige och norden är bra att på att sätta nya kaffetrender. Att just svenskt kaffe är unikt tror Anna Nordström har att göra med att vi i Sverige länge haft tillgång till bra råvaror.

Det svenska kaffet är gjort av bönor från olika länder. Ofta kommer bönorna från länder som Brasilien, Colombia, Kenya eller Etiopien. Hon påpekar att det närmast är en rättighet att få bra kaffe på jobbet, likaså ett krav att kunna bjuda på kaffe vid besök.

– Det ingår ju lite i vårt dna, säger hon.

Anna Nordström själv ser sig som en “alldrickare”, men fick hon bara dricka en typ av kaffe igen så skulle det bli ett bryggkaffe med en blandning av olika bönor, utan mjölk.

Själv provar hon cirka 300 koppar varje dag på jobbet – ”men då spottar jag ut kaffet”, säger hon.

Vad tror du kommer att bli nästa kaffetrend?

– Ja man ser ju faktiskt att kokkaffe börjar bli lite trendigt, det tycker jag är lite roligt.

Så brygger du det perfekta kaffet

• Det viktigaste är att ha en bra råvara.

• Använd hett vatten. Är kaffebryggaren dålig är det nästan bättre att koka själv och hälla över vattnet på kaffefiltret.

• Våga experimentera och var inte rädd för att göra fel. Testa till exempel att brygga på bönor avsedda för espresso.

• Ska du mala själv ska det vara en riktigt bra kvarn.
– Om du tittar på kaffekornen i handen när du malt ska de vara så jämna som möjligt, förklarar Anna Nordström. Många som maler kaffet själva får ofta ojämn kornstorlek. Hon tycker att industrikaffet har fått ett oförtjänt dåligt rykte men de maler faktiskt jämnast av alla.
– Det är ju skillnad på en kvarn som kostar en miljon mot en som kostar 300 kronor.

• Förvara kaffet mörkt, torrt och svalt. Luktar det en massa saker i kylen är det bättre att förvara kaffet i ett skafferi då kaffe lätt tar åt sig av smaken. Ha inte kaffet där det blir varmt, till exempel i fönstret.

• Tänk på att njuta av kaffet och fastna inte i för mycket tekniska detaljer.

Caffe Freddo, Macchiato och Ristretto. Har du koll på skillnaderna mellan alla olika sorters kaffedrycker? Metro reder ut begreppen.

 

Americano

Blanda en espresso med lika mycket hett vatten.

Caffè Con Ghiaccio

En espresso som serveras kall i ett glas med isbitar. Kan serveras med en citronskiva.

Caffè Con Panna

En espresso som är toppad med lite grädde.

Caffè Freddo

En espresso som är sötad och som serveras kall.

Caffè Latte

En espresso med varm mjölk och skum. Serveras ofta i glas.

Caffè Au Lait

En del kaffe blandas med en del varm mjölk. Till skillnad mot latten används bryggkaffe istället för espresso.

Caffè Macchiato

En dubbel espresso som “fläckas” ner med lite skummad mjölk.

Caffè Latte Macchiato

En espresso där skummad mjölk tillsätts.

Caffè Mocha / Mocha Latte

Espresso som är blandad med varm choklad och skummad mjölk.

Caffè Romano

Espresso som är smaksatt med citron.

Cappuccino

Består av en del espresso, en del mjölk och en del varmt mjölkskum.

Cortado

Em dubbel espresso med lika mycket varm skummad mjölk.

Doppio

En dubbel espresso.

Espresso

En liten mängd kaffe som skapas under högt tryck och på kort tid. Espresson serveras ofta i mindre koppar.

Flat White

Dubbel espresso som serveras med ångad mjölk.

Frappé Di Caffé

En kall kaffedryck som består av espresso, mjölk, socker och flera isbitar.

Lungo

En espresso men där mer vatten används vid tillagningen och vattnet rinner längre genom kaffet vilket leder till en svagare smak.

Latte da Vinci

Skummad mjölk i ett glas med espresso, hasselnötsirap och Irish creamsirap.

Pumpkin Spice Latte

Innehåller espresso, mjölk och den är kryddad med pumpa, kanel, kryddnejlika och muskot. Serveras i glas  toppad med grädde. Det finns även flera andra smaker på Latte.

Redeye

Innehåller en eller flera espressos och svart kaffe.

Ristretto / Corto

En starkare espresso.

 

Källa: Kaffeladan.se, Coops kaffeskola, Kaffekapseln.se, Starbucks, Löfbergs och Espresso House.

 

LÄS MER: Här är Malmös bästa kaféer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kaffe