Invigningsceremonin på arenan Maracanã.
Invigningsceremonin på arenan Maracanã.

Lågprisbutiker och volontärer i stället för teknik. När budgeten till OS-invigningen halverades fick arrangörerna ta till kreativa lösningar. – Vi fick vara lite som "MacGyver", säger regissören Fernando Meirelles.

Som "Cajsa Warg" hade det kanske hetat vid ett OS i Sverige. I Brasilien har man dock bättre koll på den påhittige amerikanske agenten "MacGyver", känd från en tv-serie med samma namn från slutet av 1980-talet.

Kort och gott en kreativ person som gör det bästa av det lilla som hen tilldelats.

Rik blev fattig

Fernando Meirelles och hans kollegor i invigningsteamet har försökt göra just det.

– Det har varit en väldigt svår process. När vi började var vi rika, vi hade ett internationellt team, vi såg några shower i Las Vegas och var väldigt ambitiösa med teknologin som vi ville använda, berättar Fernando Meirelles, till vardags filmregissör känd bland annat för "Guds stad" och "The Constant Gardener".

Men rikedomen varade inte. Tvärtom. Pengasumman som skulle räcka till invigningen av OS och Paralympics och de båda avslutningsceremonierna krympte betänkligt under arbetets gång.

"Bra budskap"

– Vi utgick från en budget på 113,9 miljoner dollar för de fyra ceremonierna. Men det har skurits lite i taget och nu är budgeten nere på 55,9 miljoner dollar.

En del av lösningen blev en rad inköpsresor till en lågprisbutik i Rio de Janeiro, en annan att artisterna som deltog – bland dem ett kort instick av Judi Dench – ställde upp utan att ta betalt.

– Det är ett bra budskap till världen. När 40 procent av hushållen i Brasilien saknar rinnande vatten kan man faktiskt inte lägga ut en miljard real för en show, konstaterar Fernando Meirelles.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset