Patty melt är den perfekta blandningen av macka och hamburgare.
Patty melt är den perfekta blandningen av macka och hamburgare.

Tänk om det fanns en macka som smakade som en hamburgare? Det finns det! En Patty melt tar köttpucken och den karamelliserade löken från en hamburgare, den smälta osten från en grilled cheese och surdegsbrödet från en reuben och bildar tillsammans mackornas motsvarighet till supergruppen Traveling Wilburys.

Ingredienser, 4 mackor:

8 skivor gott vitt surdegsbröd
400 g köttfärs av högrev
3 gula lökar
1 stjärnanis
150 g comté, gruyère eller appenzeller
ketchup
smör till stekning
salt och svartpeppar

Foto: IBL
Gruyère passar bra till en patty melt.

Gör så här:

Dela färsen i fyra delar och forma till puckar lite större än brödet pressa inte. Stek dem i svinhet gjutjärnspanna utan fett så att du får god karamellisering, ställ åt sidan och salta och peppra. Det gör inget om de fortfarande är lite rare.

Vrid ner värmen och stek sedan skivad lök i smör i samma panna så att all god köttsmak inte går till spillo. Lägg i hel stjärnanis. Tycker du att det tar lång tid att få löken vackert karamelliserad kan du tillsätta några matskedar vatten och låta det långsamt koka bort, cirka 20-30 minuter totalt tar det nog. Smaka av med salt och peppar.

LÄS MER: Så gör du riktigt god sushi hemma

Rosta ena sidan av brödskivorna i en torr teflonpanna på medelvärme. Lägg riven ost på den rostade sidan, en köttfärspuck, den karamelliserade löken (ta bort stjärnanisen), mer ost och avsluta med en brödskiva till med den rostade sidan mot osten. Låt mackan sedan brynas i lugn och ro under press av en stektyngd eller stekspade så att osten får tid att smälta ordentligt – 5 till 8 minuter per sida är perfekt, så se till att ha plattan på medelvärme.

Halvera mackan och dippa i ketchup och ät med en pickle.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset