Venezuelas president Nicolás Maduro, här med vicepresidenten Aristóbulo Istúriz. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro, här med vicepresidenten Aristóbulo Istúriz. Arkivbild.

Venezuelas president Nicolás Maduro går till motattack mot oppositionen. Nu hotar han att kasta sina motståndare i fängelse om de gör allvar av sina planer på att försöka ställa honom inför riksrätt.

En storstrejk som hans kritiker kallat till i fredags fick bara delvis god uppslutning, rapporterar nyhetsbyrån AFP, som överblickade aktionerna i huvudstaden Caracas och i städer som Maracaibo och San Cristóbal.

Köer, kravaller och brist på basvaror som livsmedel präglar Venezuela, vars ekonomi har rasat med oljepriset. Men Maduro vägrar att medge brister i systemet och sin egen maktutövning. I stället hävdar han att det finns en USA-styrd kampanj mot honom; ett arv från tiden då hans företrädare Hugo Chávez var Latinamerikas mest högljudde vänsterpresident.

– Om de drar i gång ett riksrättsförfarande, som inte finns i vår konstitution, måste den statliga åklagarmyndigheten agera via domstolarna och fängsla var och en som bryter mot författningen, även om det är fråga om kongressledamöter, löd Maduros hot i ett tal på fredagen.

I nästa vecka har oppositionen planer på att tåga till presidentpalatset.

Latinamerikanska ledare är under lördagen samlade till ett toppmöte i Colombia, men det har inte bekräftats om Maduro deltar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset