Maffian tjänar miljoner på rut-avdrag
Maffian tjänar miljoner på rut-avdrag

De är bättre organiserade än den nationella polisen och har beskydd långt upp i samhället. De analyserar de svenska lagarna – och drar in miljoner på bedrägerier.

Maffiagrupperingar från det forna Sovjetunionen har de senaste åren tjänat mångmiljonbelopp på rut- och rotavdrag.

Under 2010 återkrävde Skatteverket 151 miljoner i rut- och rotavdrag som betalats ut på felaktiga grunder. Förra året var siffran 131 miljoner. Ingen vet hur stor del av miljonerna som hamnat hos den organiserade brottsligheten.
– De här grupperingarna är det största kriminella hotet mot Sverige just nu. Organisationerna har egen underrättelsetjänst som studerar det svenska systemet innan man går in och utnyttjar luckorna, säger Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och i dag knuten till forskningscentret Institute for Security and Development Policy, ISDP.

Maffiagrupperingarna har funnits i Sverige sedan Sovjetunionens fall i slutet på 1980-talet, men har under senare år blivit allt mer förfinade i sin verksamhet.
– I toppen styrs de av smarta personer som uppträder som affärsmän. Många av bossarna lever respektabla liv i flotta villor, säger Walter Kegö.

På onsdagen höll organisationen Folk och Försvar ett seminarium för att diskutera hur den organiserade brottsligheten ska bekämpas.
– Det krävs samordning över gränserna. Maffiagrupperna samarbetar bättre än den internationella polisen, konstaterar Walter Kegö.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset