"Många tror att vi är prostituerade och säljer oss men vi säljer oss inte mer än på ett vanligt jobb" säger Magda som jobbat i telefonsexbranschen i drygt tio år. Bilden är ett montage av arkivbilder.
"Många tror att vi är prostituerade och säljer oss men vi säljer oss inte mer än på ett vanligt jobb" säger Magda som jobbat i telefonsexbranschen i drygt tio år. Bilden är ett montage av arkivbilder.

Vid 40-års ålder var Magda i behov av en extrainkomst och började jobba som telefonsexförsäljare. Hon trodde att hon skulle klara några veckor men tio år senare är hon kvar inom branschen. "Det här yrket är skådespeleri från början till slut" säger hon till Metro.

Telefonsexföretagen kom till Sverige på 80-talet. Då och under 90-talet blomstrade branschen.

– Men sedan har det dalat lite och nu är det sämre. Men det går fortfarande så pass bra att många företag klarar sig rent ekonomiskt, säger Magda.

Priset för att ringa till en sexlinje varierar – det kostar omkring 15 till 30 kronor per minut. Vissa linjer tar en startavgift. Priserna har legat konstant sedan 80-talet. Telefonsexförsäljaren, eller telefonvärdinnan, får provision och tjänar fyra kronor per minut. Magda började jobba som telefonvärdinna när hon var 40 år, nyseparerad och ensamstående.

– Jag behövde något extra för att klara mig och det här jobbet kunde jag göra hemifrån, säger hon.

Hon fick in någon tusenlapp i veckan. Enligt henne är det väldigt få som ringer till sexlinjer men de som gör det ringer ofta och får de olika företagen att gå runt.

► LÄS MER: Alex, 18, säljer sex till äldre kvinnor: ”Många vill ha ungdomar”

För att bli telefonsexförsäljare krävs sex saker, enligt Magda. Att du har livserfarenhet, stor förståelse för människor, aldrig släpper in ditt eget privatliv, är en bra lyssnare, har lätt för att prata och kommer ihåg att det bara är fantasier. Hon tycker därför inte att unga lämpar sig för yrket.

– Det finns kunder som ringer och säger att de vill göra allt möjligt med en. Det kan vara väldigt grovt och kan man inte släppa det ska man inte jobba med det här för man får inte ta åt sig, säger Magda.

Kunderna får inte säga vad som helst.

– Vi har regler. De får aldrig prata om barn eller djur, det är absolut förbjudet. Sedan är det upp till var och en att sätta gränser, säger Magda.

Enligt henne handlar det om att träda in i en roll.

– Många tror att vi är prostituerade och säljer oss men vi säljer oss inte mer än på ett vanligt jobb, säger hon och fortsätter:

– Våra anställda är helt normala människor.

Magda heter egentligen något annat.

► LÄS MER: Sara, 27: Jag måste sälja sex för att överleva

Experten: Därför ringer man till sexlinjer

Anledningarna till varför folk ringer sexlinjer kan vara många. Enligt psykoterapeuten Katarina Görts Öberg kan sexlinjekundens motivering till samtalet vara allt från ensamhet till kickar.

Alla som ringer sexlinjer vill inte prata sex. En del vill bara ha någon som gör dem sällskap medan de äter middag. I de fallen är ensamhet motiveringen till samtalet.

Det fyller ett tomrum, är en förströelse, distraktion och ger en något att göra och någon att prata med, säger Katarina Görts Öberg, psykoterapeut och enhetschef på Anova.

► LÄS MER:  Köpte telefonsex för skattepengar

Anova driver Preventell, en hjälplinje för oönskad sexualitet.

– Det finns inget jätteenkelt svar på varför man ringer till sexlinjer, säger Katarina Görts Öberg.

Det kan enligt henne handla om sexuell njutning och att man vill dela med sig av sina fantasier. Även om fantasierna kan vara grova behöver det inte betyda att det är något som personen i fråga vill leva ut.

Om du tycker att dina fantasier plågar dig på något sett eller att du skäms eller känner rädsla för att leva ut fantasierna som inte är okej så ska du söka hjälp, säger Katarina Görts Öberg och fortsätter:

Men att ha fantasier som man inte vill dela med någon annan är inget man behöver söka hjälp för.

Spänningen att berätta om sina fantasier för någon okänd är vad som lockar.

– Personen får någonting i form av en kick, spänning, sexuell njutning eller alternativ minskar ett obehag, tryck, frustration och oro genom att köpa telefonsex, säger Katarina Görts Öberg.

► LÄS MER:  Till henne ringer anonyma pedofiler – för att undvika att begå brott

 

Privat

Katarina Görts Öberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset