Maggie Gyllenhaal slutar inte att bli förvånad och besviken över kvinnors situation i Hollywood.
Maggie Gyllenhaal slutar inte att bli förvånad och besviken över kvinnors situation i Hollywood.

Den Oscarsbelönade skådespelerskan nekades nyligen rollen till ett nytt filmprojekt i Hollywood. Anledningen var att hon ansågs för gammal för den 55-årige mannen som skulle varit hennes älskare.

Att män har betydligt yngre kvinnliga partners i Hollywood-filmer är ingen ovanlighet, och det blev 37-årige Maggie Gyllenhaal varse nyligen när hon nekades en roll.

– Vissa saker blir man väldigt besviken på som skådespelerska i Hollywood, som förvånar mig varje gång, säger hon i en intervju med Hollywood-tidningen The Wrap.

– Jag är 37 och jag fick nyligen höra att jag var för gammal för att spela älskarinnan till en man som var 55. Det var förvånansvärt. Först mådde jag dåligt över det, sen blev jag arg, sen fick det mig att skratta, säger hon. 

James Bond är ett bra exempel på det ojämna åldersförhållandet. I filmen Levande måltavla från 85 spelade Roger Moore – vid tiden 57 – mot 29-åriga Tanya Roberts, skriver The Guardian.

Men just den filmserien har kanske nått en vändpunkt i och med den senaste filmen, Spectre. Där spelar Daniel Craig, 47, mot 50-åriga Monica Bellucci. Dock är filmens två andra ”bondbrudar” under 30 år gamla.

En undersökning utförd av San Diego State University visar att kvinnor innehar huvudroller i endast 12 procent av de hundra största kassasuccéerna i USA under 2014. Det är färre är under 2002.

Oscarsvinnande Maggie Gyllenhaal lät ändå positiv om kvinnors framtid inom Hollywoods filmindustri.

– Många skådespelerskor gör ett fantastiskt jobb just nu, de spelar riktiga kvinnor, komplicerade kvinnor, sa hon till tidningen.

– Jag misströstar inte alls. Jag ser mer framåt med hopp om något fascinerande.

Maggie Gyllenhaal ville inte säga vilket filmprojekt hon ansågs vara för gammal för.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset