Maggie menar att de falska uppgiterna som sprids om henne kan få förödande konsekvenser för henne på hennes jobb. 
Maggie menar att de falska uppgiterna som sprids om henne kan få förödande konsekvenser för henne på hennes jobb. 

I förra veckan skrev Metro om den falska varningen om ”Maggie from Sweden” som sprids på Facebook. Enligt varningen ska Maggie kunna hacka din dator om du lägger till henne som vän – vilket är nonsens. Metro har pratat med Maggie, som menar att inlägget som sprids kan vara förödande för henne.

Skärmdump/TT

Det var i onsdags som Metro skrev om statusen som varnar för Maggie från Sverige. Att man skulle kunna bli hackad av att lägga till Maggie som vän är bara bluff och båg.

Maggie upptäckte själv statusen som sprids den 16 maj.

– Jag blev uppmärksammad på inlägget av några vänners vänner som började höra av sig. Jag försökte att anmäla det till Facebook men det var komplicerat. Det inlägget hade börjat spridas av en profil som inte fanns kvar.

Efter maj verkade spridningen ha lugnat ner sig, innan Maggie upptäckte den igen för några veckor sedan.

– Då mailade en vän inlägget, och jag såg att flera vänners vänner hade delat det. Nu var det en annan person som hade skrivit varningen, en amerikansk kvinna. Jag har skrivit ett mail till henne men inte fått något svar.

Nu har Maggie även polisanmält händelsen.

– Jag tror inte att det kommer att ge något, men det känns bra att göra det.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela vidare efterlysningar på Facebook

Hon påpekar att varningen som sprids med hennes namn och bild kan få förödande konsekvenser för henne eftersom hon jobbar med personuppgifter inom sjukvården. Dessutom står det i varningen att hon skulle vara dömd för sexuellt ofredande.

– Jag kan hantera det eftersom jag vet att det inte är någon sanning i det, men jag tänker på min tonårsdotter som kan konfronteras med de här ryktena. Det känns obehagligt när det kommer så nära.

Förutom att polisanmäla har Maggie också gjort sin Facebookprofil mer stängd och sina bilder privata, och vill skicka vidare en varning till andra.

– Internet kan vara jättefarligt på det här sättet, att man kan ta bilder hur som helst. Det känns viktigt att förmedla att allt som syns i inlägg och flöden inte behöver vara sant, och det kan drabba vanliga personer hårt. Men kan ju undra vad dessa människor får ut av att sprida otäcka rykten.

►LÄS MER: SÅ blir du en bättre viralgranskare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset