Magnus sadlade om från kock till rörmokare.
Magnus sadlade om från kock till rörmokare.

Kocken Magnus Lind tröttnade på restaurangbranschens dåliga avtal och ville få en nystart. Ett och ett halvt år senare är han färdigutbildad rörmokare och har redan fått jobb. – Det var en jättebra språngbräda för mig, säger han.

Magnus Lind, 31, jobbade i många år som köksmästare på välmeriterade krogar i Stockholm. Men till slut fick han nog av en restaurangbransch som, enligt honom, förvandlats till det sämre med mindre fokus på gästen.

– Jag tröttnade på de dåliga villkoren i restaurangbranschen. Att man ska jobba mer och hårdare på färre anställda, och samtidigt servera fler gäster. Jag ville lägga fokus på matlagning och att ta hand om gästen, men för många verkar det viktigare att fylla i Excel-ark och tjäna pengar, säger han.

Sadlade om genom Komvux

För den då 29-årige Magnus Lind riktades tankarna mot en nystart i form av en ny utbildning. Praktiskt ville han jobba, och valet stod mellan att bli rörmokare och elektriker.

– Jag ville jobba med händerna och vara aktiv. Jag älskar att komma hem på kvällen och känna mig trött i kroppen, nästan som träningsvärk. Det är en fantastisk känsla.

LÄS MER: Utbildningen gav komikern självförtroende

Valet föll till slut på rörmokare och VVS-linjen. Varför då?

– Det kändes mer ombytligt och utmanande att bli rörmokare. Det är så mycket mer som man får hålla på med som ”röris”, som man inte får göra som elektriker.

Magnus kom in på Lernias ett och ett halvt-åriga VVS-program och kände snabbt att han hade hittat rätt. Framför allt för att lärarna på skolan alla har god insyn i branschen, menar han.

– Det var en jättebra språngbräda framåt för mig, mycket för att lärarna är väldigt duktiga på att lära ut och det nog inte finns någonting som de inte vet om branschen. De håller sig uppdaterade och ger oss elever kontakt med folk redan innan vi kommit ut i yrkeslivet.

Finns det likheter mellan att jobba som kock och rörmokare?

– Det är den fysiska biten, men sen är det också att jag får hålla på med det jag alltid har tyckt om, att hjälpa människor. Som kock hjälper man människor genom att ge dem en bra upplevelse, och på samma sätt får jag nu hjälpa människor med saker som de inte kan göra själva. Det är väldigt givande, känner jag.

”Fungerar det inte har man åtminstone testat”

Under utbildningen fick Magnus Lind och hans klasskamrater möjligheten till två praktikperioder. På sin andra och sista fick han dessutom jobb, där han nu har arbetat som lärling sedan december.

– Utbildningen är väldigt praktisk, vilket såklart är en fördel eftersom att det är ett praktiskt yrke. Ju mer man kan vara ute och skruva desto bättre förutsättningar har man senare i arbetslivet.

LÄS MER: Ekonomens tips: Så maxar du din studentbudget

Andra i Magnus situation som vill byta karriär mitt i livet, vill han rekommendera att “våga ta steget”.

– Det finns ingenting som säger att bara för att man går en utbildning att man måste gå klart den, eller att det är valet man gör för resten av sitt liv. Det läggs för stor vikt på de här studiebesluten. Många ungdomar som väljer till gymnasiet tror att det är livsavgörande, men det är det inte. Man ska våga testa tycker jag. Fungerar det inte så har man åtminstone testat.

Fakta:

  • Namn: Magnus Lind
  • Bor: Älvsjö
  • Ålder: 31 år
  • Yrke: Rörmokare på Svanströms el och VVS

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset