får inte autism och risken att drabbas av allergisk chock av vaccinet är mindre än en på miljonen. Mässlingen däremot dödar 1 på 500. Lättspelade odds, särskilt när det är gratis.
får inte autism och risken att drabbas av allergisk chock av vaccinet är mindre än en på miljonen. Mässlingen däremot dödar 1 på 500. Lättspelade odds, särskilt när det är gratis.

Det är varken nazisterna eller islamisterna som håller mig, som är tvåbarnspappa, vaken om natten. Det är något så fånigt som mässlingen. Japp. Mässlingen, skriver Magnus Betnér.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag oroar mig inte så hemskt mycket när det gäller mina barn även om fjortonåringen som har lagt in mig som “Hönsmamma” i sin mobil kanske tycker annorlunda. Visst, jag messar henne lite för ofta, men jag älskar ju henne så det gör ont så vad gör man?

Jag har en helt färsk dotter också och henne borde jag väl oroa mig ännu mer över. Fjortonåringen är trots allt både snabbare, starkare och bättre på att slåss än jag själv var när jag var 14. Framförallt är hon mycket smartare. Jag klarade mig rätt så bra så det är jag säker på att hon också gör. Minstingen däremot brottar inte ner en myra ännu, men hon är bara tio månader så det oroar mig inte heller nämnvärt.

Jag vill inte behöva kolla snett på andras ungar på tunnelbanan, men det gör jag. Särskilt om mamma och pappa ser ut som om det var de som mixade Kapten Röds senaste album.

Jag är inte heller så orolig över att vi lånar jorden av våra barn och den uppenbara risken att de får tillbaka den i Mad Max-skick. Mina döttrar får dessutom förmodligen bevittna både EU:s sönderfall och nya krig i Europa om jag gissar rätt. De kommer dessutom gå i skolan med massa radikaliserade incelsnubbar som sitter hemma i mammas källare och läser Breiviks manifest, bläddrar i Eurabialitteratur och surfar förnedringsporr. Lägg därtill att risken finns för att någon islamist lyckas kapa en lastbil igen, plus allt normalt skit som händer i en storstad. Det finns gott om skäl att ligga vaken om nätterna som pappa till två barn.

Det är dock varken nazisterna, islamisterna eller det faktum att frasen ”Ett youtubeklipp säger mer än en doktorsavhandling” är mer relevant för vår tid än ”En bild säger mer än tusen ord” som oroar mig.

Det är något så fånigt som mässlingen. Japp. Mässlingen.

I USA pågår just nu ett utbrott fastän sjukdomen förklarades utrotad där för 19 år sedan. Föräldrar som inte vaccinerar sina barn riskerar böter i vissa städer. Även Europa och till och med Sverige har nyligen haft fall av denna i väst en gång utdöda sjukdom.
Varför? Därför att folk som i vanliga fall inte läser medicinska tidskriften The Lancet fick nys om en artikel därifrån någon gång i slutet av 90-talet som hävdade att vaccin ger autism. Artikeln har debunkats tusen gånger om. Den har dragits tillbaka. Inga andra studier har kunnat visa något som helst samband mellan vaccin och autism. Men det var det där med youtubeklippet och doktorsavhandlingen.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Första gången jag mördade ett barn var 2012

Gå och vaccinera din unge nu för fan. Hen får inte autism och risken att drabbas av allergisk chock av vaccinet är mindre än en på miljonen. Mässlingen däremot dödar 1 på 500. Lättspelade odds, särskilt när det är gratis. Jag vill inte behöva kolla snett på andras ungar på tunnelbanan, men det gör jag. Särskilt om mamma och pappa ser ut som om det var de som mixade Kapten Röds senaste album.

”Är de chemtrailfoliehattarna de ser ut som, och har de i så fall skitit i att vaccinera den där potentiellt tickande bomben till treåring?” tänker jag. Jag kan ju inte veta!

En unge i bärsjal gör mig tusen gånger mer darrig i knäna än en arab i virkad mössa som läser högt ur koranen hela vägen genom säkerhetskontrollen på Arlanda.

Magnus Betnér

Plus: Snart får vi välja vilka som representerar oss i EU-parlamentet.

Minus: Känns inte som att någon utom kandidaterna själva bryr sig.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset