Matförgiftade anmäler krogar. Nya larm kommer in dagligen. Men julbordet är inte boven i julhelgsdramat.

Matförgiftningslarmen du­ggar tätt hos miljöförvaltningen i Stockholm just nu. Inte oväntat pekas krogens julmat ut.

Men experterna dömer ut kroganmälningarna som avser en eller väldigt få smittade gäster.
– När bara en eller två insjuknat kan i stället en dålig vara från matbutiken man köpt hem ligga bakom. Eller att man smittats av något virus i t-banan, säger Mona Insulander, epedimiolog på Stockholms läns landstings smittskyddsenhet.

Från och med slutet av november, då julborden på Stockholmskrogarna drog i gång på allvar, har Stockholms stads miljöförvaltning dagligen fått in flera nya ”larm” där kroggäster uppger att de blivit sjuka av restaurangmat. Antingen av julmat eller av olika former av snabbmat.

I fyra anmälningar av fem bland de senaste veckornas ”larm” uppges endast en gäst ha blivit sjuk. Och nästan alltid stannar det vid just den enda anmälan mot just den krogen den dagen.
– Om det stannar vid en insjuknad kroggäst är det knappast restaurangen som är orsaken, säger avdelnings-chef Lennart Norring på miljöförvaltningen i Stockholm.

Förutom otjänliga livsmedel från matbutiken ligger också egen undermålig kökshantering hemma bakom matförgiftningen. Ofta har livsmedlet stått framme för många timmar i rumstemperatur hemma och samlat bakterier.

Eller, som är ganska vanligt i dessa tider, så har personen som anmält krogen i själva verket smittats av virus i tunnelbanan eller via toaletten på jobbet.
– Vi utreder i första hand mindre eller större utbrott med krogar inblandade. Och några sådana har vi ännu inte haft de senaste julbordsveckorna, säger inspektör Helena Rosén på miljöförvaltningen i Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset