Tiotusentals personer kommer smittas av magsjukebakterier i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.
Tiotusentals personer kommer smittas av magsjukebakterier i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittas allt fler av olika typer av magsjukebakterier. Bakom de flesta sjukdomsfallen under sommarmånaderna står slarv i tillagningen, rapporterar Ekot.

Infektioner med campylobacter når sin topp under sommaren och förra året rapporterades 3 500, rapporterar Ekot.

LÄS MER: Larmet: Minst 300 elever och lärare magsjuka

Många som smittas uppsöker inte alltid vård, vilket innebär att mörkertalet är stort. Folkhälsomyndigheten räknar med att minst 10 000 personer kommer att smittas av campylobacter i sommar.

De som blir smittade får ont i magen och diarréer. I vissa sällsynta fall kan de leda till blodförgiftning, ledbesvär och problem med nervsystemet.

De flesta som smittas får i sig bakterien via kyckling som inte upphettats eller tillagats på rätt sätt.

– Man lagar kanske mat utomhus och grillar. Maten står framme och kommer kanske inte kommer in i kylskåp lika snabbt som annars. Det här har betydelse för många olika typer av bakteriellt orsakad mag-tarmsjuka, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten till Ekot.

LÄS MER: Hundratals magsjuka på kryssning 

En del smittas när de är på semester i utlandet, men det är flera som smittas på hemmaplan, vilket enligt Folkhälsomyndigheten beror på att förekomsten av bakterien har ökat i kyckling eller att en del har en mindre medvetenhet om livsmedelshygien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset