Maharani har inte bara den bästa chicken tikka masalan utan är också förmodligen den trevligaste av de testade.
Maharani har inte bara den bästa chicken tikka masalan utan är också förmodligen den trevligaste av de testade.

Krogrecensenten har provat sig igenom ett antal chicken tikka masala och kommit fram att den bästa finns på Maharani.

Lena Garnold

Tikka masala.

Lena Garnold

Bästa inredningen.

Under de senaste veckorna har jag tuggat, slickat och hällt i mig sådana mängder grädde, yogurt, tomater och lök att jag i spegeln tyckt mig se hur min hy blivit lenare och mer, liksom paprikafärgad.

Ätandet har varit del i en empirisk undersökning med mål att ta reda på var i stan man hittar den bästa tikka masalan – en rätt som eftersom den serveras på alla indiska krogar var lämplig för att göra en jämförelse.

Precis som nästan all restaurangmat i Sverige, som inte stammar ur en fransk tradition, har det indiska köket kommit hit via London, New York och Berlin. Och liksom det japanska, thailändska och libanesiska köket har kanterna slipats ner och västanpassats innan de slagit i Sverige.

Därför är det kanske inte så konstigt att den vanligaste ”indiska” rätten tillkom i Storbritannien under 70-talet. Tre restauranger i Glasgow, Birmingham respektive London kämpar om äran för att ha varit först med att servera chicken tikka masala.

I Göteborg har jag förvånats över att rätten varierat så mycket i både smak och utseende. Ibland har testandet varit ett tungt jobb, som när jag tvingade i mig Taj Mahals (Första Långgatan 26) variant. Jag kan nästan svära på att den mjukt brandgula röra de serverade var en uppvärmd barnmatsburk stroganoff med kyckling.

En kort promenad därifrån, på Bombay (Andra Långgatan 2), serveras en saftigare kyckling i en kryddigare sås med nästan kemiskt knallröd färg och stans bästa nanbröd. Tyvärr är såsen obarmhärtigt salt.

På Indiska hörnet (Hvitfeldtsgatan 13) är färgen inte lika festlig, men smakerna subtilare, medan Star of Indias (Drottninggatan 60) variant är så gräddigt gråaktig att det är som att sörpla smält glass.
Bombay Palace (Södra vägen 19) serverar stans fräschaste tikka masala: såsen har en kraftig tomatssmak, är garnerad med mycket koriander och kycklingbitarna är fasta.

Totalsegrare i testet är dock Maharanis släta, nästan soppaktiga variant, som är har en fin antydan av spiskummin och en tydlig tomatkaraktär utan att vara oljig, gräddig eller för stark.

I den klarröda såsen sticker tre avlångt rejäla vita kycklingfiléer upp som kobbar. Lokalen, en imponerande välförsedd bar och indiska lerlampor, är förmodligen den trevligaste av krogarna.
Maharani håller kvar fan­an högt som Göteborgs bästa indier, jämte Bombay Palace.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset