Kompositören Gustav Mahler (1860-1911).
Kompositören Gustav Mahler (1860-1911).

Originalnoterna till Gustav Mahlers andra symfoni har sålts i London för 4,5 miljoner pund, vilket motsvarar drygt 50 miljoner kronor. Det är rekord för ett musikmanuskript, uppger auktionshuset Sotheby's.

1987 såldes manusen till nio Mozartsymfonier för 28 miljoner kronor, men Sotheby's konstaterar att dagens försäljning innebär ett nytt rekord.

De 232 notbladen är handskrivna och innehåller också kompositörens strykningar och ändringar, och är också den enda fullständiga Mahlersymfoni som någonsin sålts på auktion.

Mahlers andra symfoni är också känd som "Uppståndelsesymfonin" och komponerades 1894. Verket hade premiär i Berlin året efter och framfördes av en 90-mannaorkester.

Notsamlingen ägdes tidigare av den amerikanske affärsmannen Gilbert Kaplan, som blev besatt av symfonin och ägnade sitt liv åt att lära sig dirigera den. Sedan han väl bemästrat verket framförde han det över 100 gånger i konsertlokaler världen över.

Österrikaren Gustav Mahler (1860–1911) var bland annat chef för Wieneroperan under åren kring förra sekelskiftet innan han bosatte sig i USA och blev chefsdirigent vid New York Philharmonic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset