Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius berättar att det uppstått stridigheter i gruppen.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius berättar att det uppstått stridigheter i gruppen.

En advokatbyrå har på uppdrag av Svenska Akademien undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen. Nu är utredningen färdig och bland annat rekommenderas Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet, skriver SvD.

I går valde tre ledamöter att sluta delta i arbete i Svenska Akademien. Krisen som uppstod i höstas, efter ett antal granskade artiklar i Dagens Nyheter om en man med kopplingar till Svenska Akademien, fördjupades.

LÄS MER: Efter avhoppen från Akademien: Flera stolar står tomma

Efter avslöjandet om den så kallade kulturprofilen lät Akademien advokatbyrån Hammarskiöld & Co utreda hur ledamöternas kopplingar till mannen ser ut. Utredningen blev klar för ett par veckor sedan och har splittrat Akademien. Bland annat uppmanas de till att polisanmäla mannens kulturverksamhet men en majoritet av ledamöterna vill inte det, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Ja, det har blivit stridigheter. Om alldeles för mycket. Men Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts. Det räcker med att man tar del av de offentliga handlingar som finns tillgängliga, säger Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare, till tidningen.

Enligt akademiledamoten Anders Olsson beror gårdagens tre avhopp troligtvis på en omröstningen om uteslutning av en ledamot, i vilken en majoritet röstade emot, har han sagt till TT.

LÄS MER: Kulturskribenten Björn Wiman om Svenska Akademien: En total katastrof

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset