Folkpartiet tar nu ställning för en tunnelbana till Nya Karolinska, vilket betyder att det nu finns politisk majoritet för bygget.
Folkpartiet tar nu ställning för en tunnelbana till Nya Karolinska, vilket betyder att det nu finns politisk majoritet för bygget.

Stödet ökar för en t-bana till Hagastaden och Nya Karolinska. Nu väljer även Folkpartiet att ta ställning, och därmed finns en politisk majoritet för en tunnelbanelösning.

Frågan om t-bana eller spårväg från Odenplan till Hagastaden har utretts i åratal, men beslutet har gång på gång flyttats fram av alliansmajoriteten i landstinget.

Men vid ett gruppmöte i söndags satte Folkpartiet ner foten.

– Vi har landat på att vi vill ha tunnelbana till Nya Karolinska. Vi ser att det ger en mycket högre kapacitet, och att det också ger möjligheter att förlänga sträckningen i ett senare skede, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

– Det är önskvärt att man omgående sätter igång med den här sträckan, som ju inte är mer än två kilometer, så snart man löst finansieringsbesluten.

Läget är nu att fem av sju partier i landstinget, motsvarande 85 av 149 mandat i fullmäktige, tar tydlig ställning för t-banelösningen. Två partier, Moderaterna och Kristdemokraterna, har inte bestämt sig.

Beskedet glädjer oppositionen.

– Det betyder att vi har majoritet i landstingsfullmäktige, därmed kan inte landstingsmoderaterna stoppa tunnelbaneutbyggnaden igen, som de bland annat gjorde med Hagastaden 2009 , säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark (S).

Folkpartiet vill även genomföra de övriga t-baneutbyggnader som nu är föremål för förhandlingar med regeringen: från Kungsträdgården till Nacka med en länk till Gullmarsplan, samt från Akalla till Barkarby. Utöver det vill partiet "i närtid" bygga ut röda linjen från Mörby Centrum till Täby.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset