Landslaget under VM-premiären mot Sydkorea.
Landslaget under VM-premiären mot Sydkorea.

Senaste gången Sverige förlorade en gruppspelsmatch i VM var 1990 mot Costa Rica. Inget annat VM-lag har ett lika bra facit, skriver GP.

Det är mer än 28 år sedan Sverige förlorade en gruppspelsmatch i VM. Sedan 1-2 förlusten mot Costa Rica i VM i Italien har det gått exakt 10 227 dagar, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Statistik är en vara man kan använda på olika sätt. Det här tycker jag är jättekul, men vi har spelat andra slutspel där vi inte har haft samma statistik, om man säger så. Det är en positiv grej jag gärna tar med mig till gruppen, säger landslagschefen Lasse Richt till tidningen.

En vinst – två lika

I de senaste VM-turneringarna som Sverige deltagit i har laget åkt ut i slutspelet. Bronssommaren 1994 vann Sverige mot Ryssland och spelade lika mot Kamerun och Brasilien i gruppen.

LÄS MER: Twittrande VM-experten: Så stor chans har Sverige mot Tyskland

Mästerskapet i Frankrike 1998 kvalificerade sig inte landslaget till men 2002 var Sverige tillbaka. Trots den svåra ”dödens grupp” klarade Sverige återigen sig utan någon förlust i gruppen.

Även VM i Tyskland 2006 var förlustfri i gruppen för det svenska herrlandslaget. Faktum är att Sverige de senaste tre gångerna landslaget deltagit i VM vunnit en match och spelat två lika i gruppspelet.

Fördel Sverige

Efter Sveriges första VM-match på tolv år mot Sydkorea pekar statistiken nu mot svenskt avancemang.

Belgien är två på listan över dagar utan förlust i gruppspelsmatcher i VM och har inte förlorat på 8 757 dagar.

Sverige möter Tyskland, som förlorade sin första gruppspelsmatch mot Mexiko, på lördag.

LÄS MER: Svensk seger i VM-premiären – bröt 60 år lång förbannelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset