Häktningsförhandlingarna mot den 41-åriga kvinnan (täckt med grå tröja) som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga i Arboga inleddes i Västerås tingsrätt i september. Arkivbild.
Häktningsförhandlingarna mot den 41-åriga kvinnan (täckt med grå tröja) som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga i Arboga inleddes i Västerås tingsrätt i september. Arkivbild.

Graven öppnas och kroppen undersöks på nytt. Åklagare vill klargöra om den drunknade maken till kvinnan som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga utanför Arboga egentligen blev mördad.– Det kan finnas mer information, säger åklagaren.

Maken till den 41-åriga kvinna som misstänks för mordet på sin far drunknade sommaren 2015. Efter en begäran från åklagare har tingsrätten nu beslutat att öppna mannens grav.

– Vi har varit i kontakt med rättsläkare som har gjort bedömningen att man kan få fram mer information från kroppen än vad vi har i dag, säger Jessica Wenna, en av de två åklagare som leder utredningarna av drunkningen och mordet i sommarstugan, till TT.

Undersöka kroppen

Den 41-åriga kvinnan och en 18-årig man är misstänkta för att ha mördat kvinnans far och för att samtidigt ha försökt mörda hennes mor i en stuga vid Hjälmaren i augusti i år. Kvinnans tidigare make drunknade i sjön vid stugan 2015 och polis misstänker att han kan ha blivit mördad.

– Att undersöka kroppen är en åtgärd vi vidtar för att undersöka om det ligger något brott bakom drunkningen, säger Jessica Wenna.

En rättsmedicinsk undersökning genomfördes i samband med att kroppen hittades i sjön vid sommarstugan. Trots att mannen var simkunnig och att kroppen hittades på grunt vatten avskrev polisen då ärendet som en olycka.

Mannens död skulle dock snart komma i annan dager. Före drunkningen tecknade den mordmisstänkta 41-åringen en livförsäkring på mannen med sig själv som förmånstagare. Försäkringsbolaget If genomförde egna undersökningar och förmådde åklagare att inleda en ny förundersökning.

Tecken på yttre våld

– Det kan vara så att man nu vet mer om omständigheterna vilket gör att man kanske kan göra riktade undersökningar. Det är i så fall i blödningar i underhudsvävnaden som skulle kunna vara tecken på yttre våld, säger Petra Almqvist, rättsläkare vid Rättmedicinalverket.

Det har också framkommit att den drunknade mannen ska ha misstänkt sin hustru för att ha försökt förgifta honom.

– Vissa ämnen kan finnas kvar i håret, det har man säkert inte undersökt vid den första rättsmedicinska undersökningen, säger Petra Almqvist.

Att genomföra en andra rättsmedicinsk undersökning är en ovanlig åtgärd, enligt rättsläkaren.

– Jag känner inte till något liknande fall, säger hon.

Pavel Koubek/TT
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset