Jonas Ryberg

Bruce Shapiros egenhändigt ihopknåpade plotter för att skriva mönster på ägg eller glödlampor. Äggskrivaren finns i två varianter; orginalet som är stor nog att klara ett strutsägg och en mindre plastvariant, som mer lämpar sig för hönsägg och glödlämpor, och som är enklare att bygga.
 

NÖRDMARATON. Med dragplåster som eldsprutande brandbilar, mekaniska giraffer och ångdrivna fordon som hämtade ur en mardröm i huvudet på Jules Verne känns Maker Faire på ytan som en Hultsfredsfestival mixad med Tekniska mässan och den där kemilaborationen när din labbkompis nästan sprängde dragskåpet i luften. Den minst sagt udda marknaden som hölls för andra gången förra veckan i San Mateo utanför San Francisco har utvecklats till ett paradis för alla som gillar att bygga, modda eller hacka prylarna sin omgivning. Mässans initiativtagare och till lika chefredaktör för tidningen Make, Mark Frauenfelder, beskriver det ungefär som ett New York-maraton för nördar.
– Det är något alla som gilla att skapa sådana här saker kan se fram mot och ladda inför resten av året.

Årets upplaga av Maker Faire lockade enligt arrangörerna runt 40 000 besökare under två dagar. En bra siffra för en mässa som vänder sig till hemmafixare så långt från Martin Timell och äntligen hemma det går att komma. Bland Mark Frauenfelders egna favoriter på mässan finns en man som kallar sig Mr Jalopy. Han är en av de flitigaste bidragarna till tidningen Make. I sin monter visar han en flyttbar drive-in-bio som han byggt av en utrangerad 12”-lcd-skärm, ett gammalt skåp och en stark lampa. Döpt till “Mr Jalopy urban guerilla movie house” är den tänkt att användas för spontana filmkvällar utomhus.
– Och med en inbyggd fm-sändare kan alla som vill stanna i bilen och få bioljudet på den egna bilradion, säger Mr Jalopy.

En annan favorit är Bruce Shapiros egenhändigt ihopknåpade plotter för att skriva mönster på ägg eller glödlampor. Äggskrivaren finns i två varianter; orginalet som är stor nog att klara ett strutsägg och en mindre plastvariant, som mer lämpar sig för hönsägg och glödlämpor, och som är enklare att bygga.
– Många av grejerna som finns här och som vi har i tidningen har funnits ett bra tag och kanske med ritningarna på nätet. Men vi presenterar det i en form som fler kan förstå, säger Mark Frauenfelder.

Många av grejerna som visas på mässan är projekt som folk ägnat stora delar av sin lediga tid åt under många år innan först hamnat på sidorna i Mark Frauenfelders tidning och sedan på mässan. Att fenomenet med hemmahack, moddning och teknikkreativitet anses viktigt i Kalifornien visas inte minst av att storföretag som Yahoo, Microsoft och Google alla satsat på sina egna montrar på mässan för att skaffa lite billig nörd-cred. Microsoft hoppas bygga momentum kring sin produkt robot studio tillsammans med företag som Robotics Connection som står för hårdvaran. Robotar är ett återkommande tema. Mest imponerar de japanska brottarrobottarna som med hjälp av handkontroller från förvandlats till ett tv-spel den verkliga världen.

Men det finns de utställare som har högre konstnärliga ambitioner. Andrew Schneider från New York går på konstskula och har skapat två hjälmar med kamera och lcd-skärm framför munnen på bäraren. Med ett snabbt slag byts munnen på hjälmbäraren mitt emot ut mot din egen och du kan få vem som helst att säga vad som helst.
– Jag fick idén när jag gjorde ett projekt med en Ipod video framför munnen och förinspelade konversationer jag ville ha med olika människor, säger han.

Magisk magnetism

Kulan i luften är demonstrator för ett feedbacksystem med byggt av elever från University of California Berkely. Kulans position mäts hela tiden av en sensor och magnetfälltet som håller den i luften justeras därefter.


Linux telescope

Linux telescope är ett projekt för att bygga ett teleskop med hjälp av öppna ritningar och programmvara som bygger på öppen källkod. Teleskopbyggaren Eugène Clément hoppas att folk på olika platser runt om i världen ska kopiera teleskopet och koppla samman dem via nätet så att det alltid finns en mörk stjärnhimmel att titta på någon stans.

Puppy Mover Monorail

Med sin Puppy Mover Monorail är James Horecka formodligen mannen med världens mest avancerade hundleksak.

Ångdrivet hus på hjul

Peter Luka från föreningen Newerwas Haul bygger allt som kan drivas av ånga. Med inspiration från Jules Verne och filmer som Howls moving castle har han och kompisarna byggt ett ångdrivet hus på hjul.

Kladda lite på bilen

Den som besökt många mässor riskerar att samla på sig allt för många pennor. Har du dessutom en gammal Merceders stående kan du göra en egen kopia av Costas Shulers Merceders Pens Art Car. 

Skräp och anarki

För att bygga något nytt måste man ibland riva isär något något gammalt. Det vet varje anarkist och det vet också byggarna på Make Faire i San Mateo. Frågan är dock om inte det mesta av skrotet hamnar i överfulla garage runt om i Sillicon Valley. 

Brottande japaner

Brottarrobbotarna från Japan upphörde aldrig att fashinera mässans yngre besökare.

Elektrisk giraff

Frank Lawlors elektriska giraff tillhör den turnerande cirkusen av hemmabyggen och är sedan tidigare känd från bland annat Burning man festivalen. Dessutom är den snäll mot barnen och saknar den vanliga giraffens långa tunga. 

Tangobilen

Det sägs att det krävs två för att dansa tango. Men miljöbilen med samma namn är så liten att du nog helst sitter i den helt själv.

Gör en egen Yoda

Bonnie Burton som till vardags jobbar på Lucasfilm lärde alla som ville att sy sin egen Yoda-docka. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset