Litauens premiärminister Algirdas Butkevicius vid sin vallokal i huvudstaden Vilnius.
Litauens premiärminister Algirdas Butkevicius vid sin vallokal i huvudstaden Vilnius.

Bonde- och miljöpartiet gick till storseger i Litauens andra omgång av parlamentsvalet.Den socialdemokratiske premiärministern Algirdas Butkevicius parti hade bara fått 17 av platserna i parlamentet när nästan alla röster var räknade.

Bonde- och miljöpartiet LVZS fick 56 mandat medan kristdemokratiska TS-LKD knep 30 av de 141 platserna i parlamentet.

Men förlusten för socialdemokratiska LDSP var väntad. Butkevicius var närmast uppgiven redan innan vallokalerna hade stängt.

– Jag tror att det är 70 procents chans att vi hamnar i opposition, sade han till reportrar efter att ha röstat i huvudstaden Vilnius på söndagen.

I första omgången, för två veckor sedan, blev hans LSDP-parti överraskande överkört. Den envist dåliga ekonomin i landet anses vara den tuva som nu fäller LSDP.

Enligt LVZS och TS-LKD ska de öka utländska investeringarna, skapa jobb och försöka bromsa utvandringen till rikare EU-länder om de kan bilda koalition. Befolkningen har minskat från 3,3 till 2,9 miljoner på ett decennium.

Första omgången bestämde ungefär hälften av de 141 mandaten i parlamentet. Då fick LVZS och TS-LKD tillsammans 40 platser. Efter andra omgången har de nu 86 mandat, med nästan alla röster är räknade. Fördelningen avgjordes i omgång två i de regioner där ingen kandidat fick över hälften av rösterna i första rundan.

I första omgången var valdeltagandet 50,6 procent, och med en timme kvar innan vallokalerna stängde på söndagen var det nära 37 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset