En kollektivtrafikresenär i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur framför en reklamskylt som uppmanar till att akta sig för falska nyheter.
En kollektivtrafikresenär i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur framför en reklamskylt som uppmanar till att akta sig för falska nyheter.

Parlamentet i Malaysia röstade på måndagen igenom ett förslag som gör att personer som sprider falska nyheter riskerar långa fängelsestraff.

Sex år bakom lås och bom. Det kan bli verkligheten för den som sprider falska nyheter i Malaysia, skriver Reuters.

Lagändringen röstades igenom i Malaysias parlament under måndagen, och innefattar nyheter som publiceras i malaysiska medier och i sociala medier.

– Den här lagen syftar till att skydda allmänheten från spridning av falska nyheter samtidigt som yttrandefriheten tillåts i enlighet med konstitutionen, sade justitieminister Azalina Othman i parlamentet, enligt Reuters.

LÄS MER: Expert: Falska nyheter har alltid existerat

Kritiker menar dock att det nya lagförslaget är ett sätt för regeringen att kunna tysta ner oppositionen i landet.

Landets premiärminister, Najib Razak, har varit i blåsväder kring en korruptionsskandal sedan 2015. Razak startade investeringsfonden 1MDB, och granskningar har visat att pengar från fonden använts till att finansiera allt från fastigheter till konst. Ett flertal nyhetssajter som rapporterat om händelsen har stängts ned, uppger Dagens nyheter.

LÄS MER: Undersökning: 7 av 10 svenskar har svårt att skilja falska nyheter från riktiga

Definitionen för falska nyheter är, enligt den nya lagen i Malaysia, nyheter, information, data och rapporter som är helt eller delvis felaktiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset