I malaysia finns moderna skyskrapor – och omoderna lagar.
I malaysia finns moderna skyskrapor – och omoderna lagar.

En stor dagstidning i Malaysia har publicerat en lista över vad tidningen anser vara typiska egenskaper hos homosexuella. Nu varnar aktivister för att hbtq-personers liv är i fara.

Skägg, märkeskläder, upprepade besök på gym och ögon som tindrar i närheten av stiliga män.

Det är alla utmärkande drag hos en homosexuell man, enligt den malaysiska dagstidningen Sinar Harian, som nyligen publicerade en lista i pedagogisk punktform så att läsare lätt ska kunna peka ut homosexuella personer i sin omgivning, skriver The Guardian.

Enligt tidningen kännetecknas lesbiska kvinnor av att de ofta kramas och håller varandra i handen och av att de föraktar män.

LÄS MER: Malaysia får se ”gay-ögonblick”

Publiceringen har fått flera aktivister i landet att protestera – bland annat Arwind Kumar, en av Malaysias största stjärnor på sociala medier. Han varnar för att listan kan vara direkt livsfarlig för landets hbtq-personer.

– Om ni verkligen vill utbilda samhället borde ni förklara egenskaperna hos en pedofil, våldtäktsman, mördare eller kidnappare, människor som som faktiskt är en fara för andras liv. Hur i helvete är en homosexuell person farlig för er, frågar han i en video på Youtube.

Homosexualitet är olagligt i Malaysia och är straffbart med 20 års fängelse. Samtidigt använder landets politiker och medier en allt hårdare retorik mot homosexuella, enligt The Guardian, och flera män och kvinnor, som pekats ut som hbtq-personer har blivit mördade.

Förra året blev till exempel den 18-årige studenten T Nhaveen slagen och bränd till döds av sina klasskamrater, med motiveringen att han var en ”pondan” – ett vardagligt uttryck för homosexuell man. Några månader senare blev den 27-åriga transkvinnan Sameera Krishnan knivskuren och skjuten tre gånger i en attack mot hennes blomsteraffär.

LÄS MER: Malaysia förbjuder ”Despacito”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset