Malin Åkerman är hetaste svenskan i Hollywood just nu. Men hon är lite för het för den amerikanska biopubliken. Man måste ha fyllt 17 år för att se hennes genombrottsroll som Ben Stillers vilda fru i "The Heartbreak Kid". Själv tycker Stockholmsfödda Malin Åkerman att det där med nakenhet inte alls är särskilt märkvärdigt.

Du talar bra svenska för att ha varit bosatt i Kanada och USA ända sedan du var två år.
– Tack! Ibland kan det bli lite svengelska, men jag förstår ju allting. Jag har alltid pratat svenska med mamma och pappa. Pappa flyttade tillbaka till Sverige när jag var 6 år och jag brukar hälsa på honom varje sommar, jul och sportlov. I år hoppas jag kunna fira julen i Skåne.

Hur "svenskt" lever du?
– Inte så där jättesvenskt, men jag håller på en del traditioner. Jag firar jul på julafton, inte på juldagen som man gör här. Jag har jag lärt mina bästa kompisar hur man firar födelsedag. Att man kommer in med tårta och sjunger redan på morgonen, för då känns det verkligen som man har födelsedag hela dagen. Och svenska köttbullar! Min man har verkligen fastnat för dem och det är stort för mig eftersom han är italienare.

Din sång går Ben Stiller på nerverna i "The Heartbreak Kid", men du gör sångkarriär på riktigt i rockbandet Petalstones.

– Ja, vi försöker göra ett nytt album nu. Gitarristen håller på att skicka nya melodier till mig som jag ska skriva lite ord till. Det är min roll i bandet. Jag är inte så duktig på melodier. Än. Får vi till ett bra album kanske vi tar tre månader, fokuserar på musiken och kanske gör en turné för skojs skull.

Hollywoodfilmer brukar vara pryda, men det är förvånansvärt mycket naket i "The Heartbreak Kid". Det vill säga du är det.

– Det har du helt rätt i. Och så fort det är bara bröst blir det "rated R" (barnförbjudet). Jag tycker det är så dumt, bara för att man ser lite nakenhet. Det är ingen stor grej, tycker jag.

Här kommer till och med 11-åringar kunna se dig prata om den "Svenska helikoptern" i sängen, vad det nu är?
– Haha. Det skulle jag jättegärna vilja veta också. Jag har ingen aning, det stod så i manus. Jag frågade alla killarna, men ingen kunde förklara. Man får nog använda sin "imagination" och tänka ut något kul.

Vad drömmer du om för roller nu?
– Jag har, ärligt talat, ingen drömroll. Min dröm är att göra en massa olika roller! Filmer som utspelar sig på 1800-talet, tuffa tjejroller, lite Al Pacino-hållet... Jag vill jättegärna göra allting.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset