Den 37-årige mannen skickade 700 sms och meddelanden på Facebook och hotade Malin till livet. Nu har han dömts till fängelse. ”Jag började gråta av glädje”, säger Malin.

Privat

Malin uppmanar nu andra som utsätts att gå till polisen och anmäla.  

Allting började i somras. Plötsligt plingade det till i 23-åriga Malins telefon flera gånger om dagen.

Hon fick mängder av meddelanden på Facebook, sms och telefonsamtal från den 37-årige mannen, som hon träffat på några gånger tidigare. Till en början var det trevliga meddelanden, som ”Hur mår du?” och ”Vad gör du?”.

– Men sedan eskalerade det mer och mer, berättar Malin.

Hon sa till mannen att han skulle sluta – hon hade ett jobb att sköta och det funkade inte att telefonen plingade hela tiden. Hon blockerade mannens nummer och tog bort honom från Facebook.

– Han sa att han förstod, men det bara fortsatte och han sa att han ville prata. Jag fick ont i magen varje gång han hörde av sig.

Han förföljdes av seriestalkaren i åtta år

Och sedan började meddelandena bli hotfulla. Mannen skrev att han skulle ta ut Malin i skogen, stycka henne och gräva ner kroppsdelarna. Han skulle förstöra hennes liv och påstod att han hade betalat torpeder som skulle döda henne.

– Jag tyckte själv att jag hade varit ganska pedagogisk, pratat med honom och sagt till honom att han inte kunde fortsätta. Men till slut kom det till en gräns när jag kände mig tvungen att anmäla honom.

Den gränsen kom i samband med att Malin hade varit på en kryssning. När färjan lade till vid terminalen så stod mannen plötsligt där och ryckte tag i henne. Han berättade för henne att han skulle spränga hennes bil.

– Jag kände att jag inte skulle kunna lösa det själv längre.

Men hoten fortsatte och Malin fick flera gånger åka in till polisen och tömma telefonen på bevis. Vid ett tillfälle, när Malin precis hade hoppat in i sin bil för att köra till jobbet, slängde mannen plötsligt upp passagerardörren och kastade sig in i bilen. Han sa att han undrade hur hon mådde, gestikulerade att han skulle ta tag i ratten och hotade henne:

”Om du ringer till någon så är du död inom tre sekunder.” Först när de var framme vid Malins jobb klev han ur bilen.

Stalkerexpert: ”De förstår inte sociala signaler”

– Det var väldigt obehagligt, framförallt när jag visste att han alltid verkade befinna sig i närheten. Jag har bott hos mamma och hos kompisar och han har alltid skrivit att han vet var jag är.

Den 27 januari i år kom det sista meddelandet från mannen. Då hade Malin sammanlagt tagit emot över 700 sms och meddelanden och omkring 90 telefonsamtal. Hon hade inte svarat på ett enda.

– Jag stod på jobbet när jag fick ett samtal från polisen om att man hittat honom och att han var häktad. Jag började gråta av glädje.

Exakt vad mannen har velat med alla meddelanden vet inte Malin.

– Han förklarar det med att han bara ville prata. Men jag kan inte förstå vad vi skulle prata om. Jag tror egentligen att inte ens han själv vet vad han vill.

Tidigare i veckan dömdes mannen av hovrätten till fängelse i tio månader för olaga förföljelse och övergrepp i rättssak. Han ska även betala ett skadestånd till Malin. Mannen själv medger att han har skickat meddelanden, men förnekar att det ska vara över 400 stycken. Han förnekar även att han ska ha gjort sig skyldig till något brott.

Polisen: Därför är stalkerlagen tandlös

Malin vill nu uppmana andra som är med om liknande saker att gå till polisen och anmäla.

– Polisen har gjort ett jättebra jobb. Jag väntade så pass länge med att anmäla eftersom jag inte trodde att det skulle hjälpa. Man ser på tv och i sociala medier om allt hat på nätet som det aldrig blir någonting av och det trodde jag med det här också. Men jag hade inget val, säger Malin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset