MFF-supportar jublar när det står klart att Malmö FF är svenska mästare.
MFF-supportar jublar när det står klart att Malmö FF är svenska mästare.

Jumbon Falkenberg kunde inte stå emot Malmö FF:s anstormning – och i Borås gav Elfsborg skåningarna en hjälpande hand.MFF fick lyfta Lennart Johanssons pokal för tredje gången på fyra år och är nu med sina 19 SM-guld ensam som "mesta mästare" i Sverige.– Jag är jättestolt, vi har gjort det här tillsammans allihopa i föreningen, säger tränaren Allan Kuhn till CMore.

Malmö FF tog de 18 milen upp längs med kusten för att försöka säkra SM-guldet 2016 med en vinst mot nedflyttningsklara Falkenberg. Över 3 000 MFF-supportrar gjorde samma resa och förvandlade Falkenbergs idrottsplats till en "hemmaborg".

Skulle guldfirandet börja redan på västkusten krävdes det även Elfsborg samtidigt slog tabelltvåan IFK Norrköping i Borås.

Sex nyckelspelare borta

MFF har dock blivit sargat på guldupploppet. Tre viktiga kuggar var avstängda: Rasmus Bengtsson, Oscar Lewicki och Yoshimar Yotún. Tre andra är skadade: lagkaptenen Markus Rosenberg, poängkungen Magnus Wolff Eikrem och mittfältsmotorn Anders Christiansen.

Den skadade trion har tillsammans med sålde skyttekungen Vidar Örn Kjartansson (14 mål) svarat för 30 av MFF:s 54 mål inför den 28:e omgången. Mot Falkenberg klev dock andra fram.

Det tog inte ens en minut innan MFF tog ledningen. Unge Mattias Svanberg var en av fem tonåringar i Malmös trupp, men den ende på planen. Nu drev 17-åringen upp bollen på sin vänsterkant, hittade anfallaren Jo Inge Berget inne i boxen och norrmannen kunde klacka in 1–0 bakom Alexander Lundin.

Efter 20 minuter fick Svanberg även bli målskytt i sin första allsvenska match från start. Högeryttern Andreas Vindheim hittade Svanberg med oceaner av yta i bortre delen av straffområdet och 17-åringen klippte in sitt andra allsvenska mål i karriären.

I den 53:e minuten kom även 3–0 när hemmaförsvararen Per Karlsson slog en hemåtpassning rakt i gapet till MFF-anfallaren Alexander Jeremejeff som inte gjorde något misstag i friläge.

"Mesta mästarna"

Måljublet blev än intensivare när MFF-fansen knappt en minut senare fick beskedet om att Viktor Prodell givit Elfsborg ledningen mot titelutmanaren Norrköping. I den 77:e minuten utökade Jesper Manns till 2–0 – ett mål som blev matchvinnande för Elfsborg sedan Nicklas Bärkroth reducerat på straff

– När de fick straff och 2–1 tänkte jag "åh nej, det blir inte idag", men det blev det. Alla förväntade sig att vi skulle vinna och det är alltid svårt, men jag tycker att vi gör det på ett fantastiskt sätt, säger Allan Kuhn till CMore.

Beskedet om att Elfsborg vann med 2–1 kom efter 88 minuter på Falkenbergs IP och Malmö FF:s 19:e SM-guld var ett faktum. Det innebär att MFF är "mesta mästarna" i Fotbollsverige med ett mer guld än ärkerivalen IFK Göteborg.

– Jag kom till Malmö för att vinna och det känns bra att ha fått sin första titel. Vi skulle visa från start att vi var det bästa laget och det gjorde vi, säger Jo Inge Berget till CMore.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset