Malmös Erik Forssell, till vänster, sätter 1–0-målet mot Linköping.
Malmös Erik Forssell, till vänster, sätter 1–0-målet mot Linköping.

Malmö förlorade skotten med 18-46 och tappade en tremålsledning.Ändå tog SHL:s sensationella serieledare åttonde segern på nio omgångar.– Vi är grymt effektiva för tillfället, säger tvåmålskytten Erik Forssell efter 5-3 borta mot Linköping.

Malmö fortsätter att överraska och befäster sin serieledning efter att ha plockat 23 av 27 möjliga poäng hittills.

Nyförvärvet Erik Forssell är van att ligga i topp från alla sina år i Skellefteå – två SM-guld och sex SM-finaler.

Men att hans nya klubb skulle göra det hade centern inte räknat med.

– Vi har ett väldigt bra lag, fast det är bara att erkänna att jag inte hade trott på en så här pass bra start. Vi har varit otroligt effektiva, inte minst i powerplay, framhåller 34-åringen.

När det gäller att förvalta numerära överlägen är Malmö överlägset i SHL för tillfället – med hela 54,17 procents effektivitet. Borta mot Linköping blev det ett mål i spel fem mot fyra – i slutet av första perioden då Rhett Rakhshani satte 2-0.

Dessförinnan hade Erik Forssell gett sitt lag ledningen och i början av mittakten ökade Christoffer Forsberg på till 3-0.

Då fick hemmatränaren Dan Tangnes nog. Han tog timeout efter sex minuter, skällde ut sina spelare – som hämtade upp till 3–3 före paus efter fullträffar av Niklas Fogström, Garrett Roe och Emil Kristensen.

– Där var vi ordentligt pressade och kan tacka vår målvakt för att det fortfarande var oavgjort, säger Forssell.

Oscar Alsenfelt – med 95,29 i räddningsprocent totalt i höst – vägrade sedan att släppa någon mer puck förbi sig.

Det gjorde däremot hemmamålvakten Jacob Johansson. Noah Welch pangade in 4–3 och Erik Forssell 5–3 i numerärt underläge och då orkade inte östgötarna komma tillbaka igen.

Det sistnämnda målet kom efter ett par grova misstag av Kristian Näkyvä, ny back i LHC, som inlett väldigt darrigt och slarvigt den här säsongen.

– Vi bjuder på en del missar och det är naturligtvis inte bra. Annars tycker jag faktiskt synd om killarna. Vi gör totalt sett mycket bra i matchen och straffas enormt hårt. Malmö har ett starkt självförtroende och tur med studsarna för närvarande. Men om vi fortsätter att jobba så här måste det vända snart, säger Tangnes.

Topptippade Linköping är bara tia i tabellen, två poäng före jumbolagen Rögle och Leksand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset