Politiker har fått fribiljetter till flera evenemang i Malmö arena, exempelvis Eurovision Song Contest 2013 där Robin Stjernberg tävlade för Sverige. Arkivbild.
Politiker har fått fribiljetter till flera evenemang i Malmö arena, exempelvis Eurovision Song Contest 2013 där Robin Stjernberg tävlade för Sverige. Arkivbild.

Räkmackor, hockeymatcher, chipsskålar och konserter. Efter Sydsvenskans avslöjande om hur ledande lokalpolitiker ser gratis fotboll i en lyxloge granskar Malmö kommun sin förmånskultur.

Utöver användandet av kommunens gratisloge på fotbollsarenan Swedbank stadion granskas nu politikers besök och konsumtion på Malmö arena, skriver Sydsvenskan. Kommunen hyr två loger med totalt 30 platser i hockeyarenan som politiker har kunnat nyttja gratis.

Den flitigaste gästen är Jan Olsson (S), ledamot i servicenämnden och ersättare i kommunfullmäktige, som gått på 13 ishockeymatcher sedan 2015 men inte tagit upp det som en förmån i sin deklaration.

– Nej, den funderingen har jag inte haft. Ingen har sagt att det ska göras. Vi har blivit informerade om att om man är intresserad av hockey så finns logen, säger Jan Olsson till Sydsvenskan.

Chips och räkor

Politiker har även fått fribiljetter till flera andra evenemang i arenan, exempelvis Eurovision Song Contest 2013. Sällskapet bjöds då på chips och mousserande vin. Vid brandkårens julgala för några år sedan bjöds 14 politiker med respektive på bland annat räkmackor och öl.

Kommunens granskning inleddes när Sydsvenskan avslöjade hur politiker fritt använde en av de lyxigaste logerna på Malmö FF:s hemmaarena Swedbank stadion. Som tack för ett ränte- och amorteringsfritt lån har Malmö stad rätt att gratis disponera logen med tolv exklusiva fribiljetter.

Representation är ett absolut krav för att vanliga kommunanställda ska få gå på MFF-matcher i logen – men det har inte gällt stadens fotbollssugna toppolitiker.

– Min bild är att vi inte har haft fungerande rutiner för att dokumentera hur och varför vi har använt de här platserna, säger Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl, som leder kommunens interna utredning, till Sydsvenskan.

"Korruption"

Trots att stora delar av bevismaterialet om vilka som suttit i logen slängts av Malmö stad har Sydsvenskan kunnat visa att flera politiker regelbundet besökt logen på Swedbank stadion med familj och bekanta för nöjes skull.

– Har politikerna representation i logen så må det vara hänt. Men här verkar politikerna slinka in med en kompis. Då är det privata förmåner. Då är det korruption, sade Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till Sydsvenskan efter avslöjandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset