Den senaste tiden har två fall av våldtäkter mot unga flickor skett utomhus i Malmö. Polisen har nu tillsatt en specialgrupp för att bland annat titta på andra anmälningar. Arkivbild.
Den senaste tiden har två fall av våldtäkter mot unga flickor skett utomhus i Malmö. Polisen har nu tillsatt en specialgrupp för att bland annat titta på andra anmälningar. Arkivbild.

Efter två överfallsvåldtäkter på unga flickor i Malmö manar polisen till allmän vaksamhet.Våldtäkter mot barn utomhus är dock ovanliga i Sverige.– Det är högst ovanligt, säger Stina Karlgrund på polisen i Malmö.

Den 21 oktober våldtogs en tolvårig flicka i Pildammsparken i centrala Malmö. Tre månader innan hade en 14-årig flicka våldtagits vid Husiegårdens idrottsplats. Båda övergreppen skedde på dagtid.

– Det är högst ovanligt att unga flickor på dagtid blir antastade och även våldtagna, säger Stina Karlgrund, chef för Malmöpolisens sektion för brott i nära relationer.

Tillsatt specialgrupp

De allra flesta våldtäkter av flickor och pojkar under 15 år i Sverige sker inomhus, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. I fjol utredde polisen exempelvis 186 utomhusvåldtäkter mot flickor under 15 år – för våldtäkter begångna inomhus var siffran 1 194.

De två övergreppen i Malmö har lett till att polisen har tillsatt en specialgrupp på 15 personer som nu ska utreda anmälningar som rör bland annat våldtäkter, försök till samma brott och sexuella ofredanden mot yngre människor. Exempelvis ingår personal från sektionen för brott i nära relationer i gruppen.

– Vi har satt ihop olika kompetenser, eftersom det är komplext ärende behöver vi titta på det från olika håll och kanter och se om vi kan hitta några fler ärenden som kanske inte har lett till fullbordad våldtäkt, säger Stina Karlgrund.

De anmälningar polisen nu kollar på har gemensamt att de har skett utomhus.

– Det är vår bild att det här är överfallshändelser. Bara det ordet skapar rädsla, eftersom vem som helst kan råka ut, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

TT: Vad har ni för budskap till allmänheten?

– Det är faktiskt allmän vaksamhet utan att piska upp någon stämning. Man måste bibehålla sans och balans i detta. Ha en allmän vaksamhet och ha kunskap om var era ungar rör sig någonstans, säger Westford.

Har dna-spår

Från våldtäkterna i Pildammsparken och vid Husiegårdens idrottsplats har polisen säkrat dna-spår.

– Det är två olika dna-profiler, säger åklagaren Lena Körner, som är förundersökningsledare i de två fallen.

Polisen har i något av fallen bra signalementsuppgifter, men kan inte gå ut med några uppgifter ännu.

– Det finns uppgifter som pekar i en viss riktning, men vi är inte där än, säger Westford.

Detsamma gäller den geografiska analysen som specialgruppen arbetar med.

– Den geografiska analysen, som inte är offentlig, pekar ju åt ett visst håll, men det är också lite spretigt än så länge, säger Ewa-Gun Westford.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset