The Masala box är en av de indiska restaurangerna du inte ska missa.
The Masala box är en av de indiska restaurangerna du inte ska missa.

Hetta har varit en bristvara de senaste veckorna. Söker du hetta kan du istället slinka in på en av Malmös alla bra indiska krogar. Möllan är svårslagen som destination för den som söker sin chili-, spiskummin- och kardemumma-fix. Här är våra tre favoriter.

Kontrast, Möllevångstorget 6B
Inklämd mellan klassiska lågbudgethak på torget är det lätt att missa porten in till en av Malmös bästa indiska krogar. Här serveras nordindiskt kryddpackade rätter som överraskar. Såserna är fylliga utan att vara för feta och både chutneys och pickels är hemgjorda. Den segflytande tunna tamarindchutneyn är perfekt att doppa fiskpakoran med sitt segfrasiga yttre och saftiga inre i. Lammcurryn är förrädisk god med täta stråk av spiskummin, grön kardemumma och en chilihetta som sakta växer tills kinderna hettar. Det enda negativa med Kontrast är att det är så populärt att väntetiderna kan bli upp emot en timme vid rusningstid. Tur då att de har ett omfattande ölsortiment från några av de bästa mikrobryggerierna.
Tis-Lör 11.30-13.00, Sön 11.30-24

LÄS MER: Här hittar du bästa after worken i Malmö

The Masala Box, Mitt Möllan, Claesgatan 8
Det är så här vi föreställer oss att indisk husmanskost, lagad av en kärleksfull mamma, smakar. Zainab som driver Masala Box, är ursprungligen från Lahore i Pakistan och i hennes indiska comfort food är massor av extra omsorg nerplöjd i varje rätt. Influenserna kommer från hela Indien, och kan innehålla inslag av brittisk indisk mat om andan faller på. Thali, en plåtbricka med ”lite av varje” rekommenderas, det är en rejäl portion med massor av smaker och konsistenser, och trots lunchrusning hinner Zainab alltid gå ut bland sina gäster och fråga hur maten smakade. Missa inte den picklade limen och stans bästa mango lassi. Naanbrödet steks à la minute och kan därför dröja lite, men det är värt att vänta på.
Öppettider: Mån-Fre 10-19, Lör-Sön 12-20

Indian Haweli, Södra Förstadsgatan 88
Varenda Malmöbo har antagligen satt sin fot här under de gångna tjugo åren – men Haweli håller fortfarande stilen och har närmast blivit en institution – där du garanterat får dina cravings efter indisk mat tillfredsställda. De segfluffiga lerugnsbakade naanbröden är svårslagna och menyn erbjuder klassiker från alla Indiens väderstreck. Matlagningen är personlig och chicken kormans utseende och smak varierar från gång till gång. När vi frågar varför svarar servitören med ett skratt ”om kocken är arg blir maten mycket stark”, Även om smakstyrkan åker berg- och dalbana är maten alltid vällagad. Har du tur äter du en av Malmös mest minnesvärda måltider just här. Säkra kort här är den gröna lammcurryn och bhuna daal.
Öppettider: Mån–Tor 11:00- 22:00, Fre 11:00 – 23:00, Lör 13:00 – 23:00, Sön13:00 – 22:00
www.indianhaweli.se

LÄS MER: En heldag i Malmö – här är bästa tipsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset