Soulhopp. Debutant på största scenen. När Malmöfestivalen avslutas på fredag står hyllade hemmastjärnan Albin Gromer på Stortorgets scen.

Albin Gromers första skiva ”Album” lyftes till skyarna av kritikerna när det släpptes i våras och gjorde den 22-årige Malmöbon till den främsta representanten för en ny, svensk soulvåg.

På fredag står han på samma scen som The Hives, Bob Hund och The Soundtrack Of Our Lives.

– Det känns jävligt mäktigt. Jag drog mig lite för det i början, och var rädd att det inte skulle komma tillräckligt med folk. Men nu känns det bra, säger Albin Gromer.

Under året har Albin Gromer turnerat med Timbuktu och gjort flera egna spelningar, varav två i Malmö. Men fredagens konsert kommer inte att bli någon repris av tidigare shower. Albin Gromer har arrangerat om låtarna, och kommer dessutom att spela tillsammans med stråkkvartetten Vindla.

– Det är väldigt kul när musiken skapas på plats. Det är något magiskt med det ändå.

Albin Gromer är född och uppvuxen i Malmö och har gjort musik sedan han gick på högstadiet. Hans första ep kom redan 2006. Det var dock det tv-sända framträdandet på P 3 Guld-galan 2011 som blev det verkliga genombrottet.

Men i stället för att rida på vågen och där och då släppa ett första album valde Albin Gromer att skrota de flesta låtarna och börja om på ny kula.

– Min magkänsla sa att detta är inte skivan, berättar han om de låtar som han hade då.

Vad händer efter Malmöfestivalen?

– Jag har börjat jobba lite med ny musik, men jag låter det ta sin tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset