Sajvva är en av krogarna som rekommenderas.
Sajvva är en av krogarna som rekommenderas.

Matkaravan har valt ut sina favoriter bland Malmös vegetariska och veganska restauranger.

Årets köttigaste högtid är snart över oss, och även den som inte är vegetarian kan med fördel maxa grönsaksintaget i kompensationssyfte. För att inte tala om novembermörkret som närmast skriker efter smakrik, färgglad mat med mycket vitaminer. Alltså har vi denna månad valt ut våra bästa favoriter bland Malmös vegetariska och veganska restauranger.

LÄS MER: Här hittar du Malmös maffigaste mackor

Sajvva
Östra Förstadsgatan 29212 12 Malmö
040 291121
www.sajvva.se
Friskt, fräscht och maffigt
Vegetarisk och vegansk världsmat är temat här och med lite fantasi känner vi oss som om vi sätter oss till bords på verandan till ett brittiskt hotell i någon före detta exotisk koloni. Här varvas mexikanskt, indiskt, vietnamesiskt och koreanskt med stor framgång och kreativiteten flödar i köket, exempelvis fylls små tortillas med bulgogi-marinerad jackfruit, kål och koriander och hettas upp rejält av sriracha och hemgjord kimchi. Här snålas det inte med chilin och även våra mexikanska tostadas med rökig bbq-tempeh är rejält stark. För den som inte är vrålhungrig är en av ställets fruktiga cocktails tillsammans med den generösa thali-plock-brickan en bra satsning med smakrika grillade grönsaker, frasiga popadums, pickles, samosas, kryddiga såser och hummus. Tack vare de maffiga smakerna går till och med den köttfrälste hem nöjd härifrån.

Raw Food House
Friisgatan 8
211 46 Malmö Malmö
040 129200
Färgsprakande boost i vintermörkret
Raw Food får inte upphettas till mer än 42 grader. Men det är inte den primära anledningen att vi besöker Raw Food House, där allt förutom att vara rått också är veganskt samt laktos- och glutenfritt. Med tanke på allt som maten inte innehåller är det en bragd att skapa så smakrika rätter – icke att förglömma de smarriga tårtorna och sötsakerna. Nötter, frön, bönor och kokos adderar goffig fyllighet till både såser och toppings medan alger eller svamp ger ett umamirikt smakdjup i de flesta rätter. Lägg till gröna blad, färglada bär, groddar, vackra kålsorter och rivna rotfrukter och du har en färgsprakande smakupplevelse. Falafeln i sitt lövtunna sega fröfodral med hummus och tahini-dressing och den lätt rökiga maffiga burgaren med cashew-senapsdressing är två stående favoriter. Som en bonus finns här dessutom massor av spännande produkter för dem som vill experimentera med nya ingredienser därhemma – vad sägs om lite varm choklad med reishi-svamp, bibröd eller peruanska superroten Maca i pulverform?

Mineral
Sankt Knuts väg 13
211 57 Malmö
Vegansk comfort food och naturvin
Relativt nyöppnade Mineral verkar snabbt ha hittat sin publik, trots att det är onsdag före löning är det proppfullt, och vi förstår varför. Lika många kommer nog hit för det sköna hänget, naturvinerna och den hippa stämningen i den Berlininspirerade industrichica lokalen som för att maten är vegansk. Det är liksom underförstått. Menyn är kort, ett par-tre rätter per kväll plus plockmat och snacks men allt är lagat från grunden med mycket hjärta. Comfort food är det i allra högsta grad, som i rätten med potatis- och pepparrotsstomp, bakat äpple, brysselkål och rostade hasselnötter där köket skruvat upp både umami- och smarrfaktorn med hjälp av miso. Stora handgjorda raviolis fyllda med ”ricotta” på cashewnötter som smaksatts med citron är en riktig fullträff och den lilla portionen med Siciliens svar på ratatouille, caponata, innehåller generöst med rostade pinjenötter bland tomater, aubergine och paprika. Ska vi redan gå hem? Nej, ett glas orangevin till kan vi gott unna oss. Det är ju ändå onsdag.

LÄS MER: Här är Skånes bästa italienska restauranger

Av Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset