Linda Bengtzings mamma Birgitta berättar om sin berömda mamma.
Linda Bengtzings mamma Birgitta berättar om sin berömda mamma.

För sjätte gången ställer schlagerveteranen Linda Bengtzing upp i Melodifestivalen. Hon är ett känt ansikte för många. Men vem är hon egentligen? Mamma Birgitta vet.

Om de inte sms:ar eller pratar i telefon så har mamma koll på Linda på sociala medier.
privat
Härlig 70-tals bild på familjen och Linda som brudnäbb 1981.

Berätta om Linda, vem är hon för dig?  

– Linda är för mig världens snällaste och go’aste människa. Hade hon bara 50 kronor i plånboken och någon behövde låna den så skulle hon låna ut den. Hon bara är sådan, och väldigt rättvis – har alltid varit. Och väldigt ambitiös!

Hur är er relation?

Den är bra, inte på kompisnivå. Det är mamma och dotter.

Hur ofta ringer hon till mamma?

– Har hon mycket att göra så ringer oftast jag. Annars blir det inte så ofta. VI ringer inte varje dag, jag vet ju hur mycket hon har att göra med familj och jobb. Sen så följer jag henne på Följer henne på Instagram, då vet jag var hon är och gör och om barnen är friska och så.

Ljuger hon bra? (Med anledning av Lindas schlager ”Jag ljuger så bra”)

– Hahaha! Nej, det gör hon inte! Inte alls bra, det märks om hon gör det. Men min erfarenhet är att det inte har hänt så ofta.

Hur tycker du det är att vara mamma till en berömd person?

– Det är väldigt roligt – när det går bra. Men ledsamt när man får höra orättvisa saker. Hot och sådant där som kommer med att man är en offentlig person.

 Brukar hon be dig om råd?

– Ja och för det mesta så gäller det matlagning och hur gör jag nu med barnen. Inte kläder och sådant för hon är på en helt annan nivå än vad jag är. Utan mer det vardagliga.

Blir du någonsin arg på (dumma) recensenter och kritiker, vill man som mamma ta dem i örat?

– Kritik är inte alltid fel. Det kan vara jättebra. Han man gett sig in i leken får man leken tåla.

LÄS MER: Nytt biljettsläpp till Eurovision

Hur var Linda som barn?

– Mycket snäll, lugn. Ville aldrig bli smutsig om händerna. Man behövde aldrig vara orolig om vi skulle bort och hon var uppklädd. Linda var alltid ren, inga problem. Lindas egen dotter Vera, som blir sju i juni, är jättelik henne på precis samma sätt.

Berätta något roligt om Linda som bara ni närmaste vet.

– När hon var liten, fyra-fem år, blev Linda så förälskad i grannpojken. Hon skrev kärleksbrev till honom och lade i postlådan.

Fick hon någon respons?

– Ja, men bara på kompisnivå. Han var flera år äldre.

Nu bär det av till Melodifestivalen igen. Har du börjat bli van?

– Det känns lika pirrigt varje gång. Man vill att det ska gå så bra som möjligt. Och för egen del så vill ju jag till finalen! Jag ska vara på plats i Gävle med hela familjen.

Det är en rätt så sexuellt frigjord låt, tycker du att det är genant?

– Nej inte ett dugg!

Vad känner du när hon står på scen?

– Hoppas hon gör så gott hon kan. Men jag vet vilka krav hon har på sig själv så jag hoppas verkligen att det går bra till 100 procent att genomföra numret. Jag får fjärilar i magen, när det gäller Melodifestivalen. Men annars så är det bara roligt och jag känner mig stolt. Jag vet att om något skulle gå snett så klarar hon det. Men det är de där kraven hon ställer på sig själv… Det har hon fått från mig.

Har Linda fått talangen från dig också?

 – Nej, haha! Sist jag ringde upp Vera då hon fyllde år och jag sjöng för henne sa hon: ”Mormor, nu behöver du inte sjunga mer för mig”. Talangen har Linda fått från sin pappa som kan sjunga och har varit dansbandsmusiker.

► LÄS MER: Bildspecial: Nakenchockerna vi minns

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset