Thiago, 3, hade en mardrömsnatt efter att ha använt lusmedlet.
Thiago, 3, hade en mardrömsnatt efter att ha använt lusmedlet.

Tre år gamla Thiago vaknade upp mitt i natten med röda ögon och skrek av smärta. Nu vill mamma Sara Sjåstad Guadalupe varna andra föräldrar för ett lusmedel. ”Jag fick panik och trodde att han skulle bli blind”, säger hon.

Sara Sjåstad Guadalupe upptäckte förra veckan att hennes sexåriga dotter fått löss. Hon gick då iväg till ett apotek och köpte lusmedlet Paranix, något som Aftonbladet och Expressen tidigare uppmärksammat.

På apoteket fick hon rådet att behandla alla barn med lusmedlet, utom det yngsta, som är ett år gammal.

Det gjorde Sara. Men någon timme senare upptäckte hon att sonen Thiago, 3 år, var röd i ögonen. Thiago hade inte ont, men Sara och hennes man sköljde ögonen med koksalt. På förpackningen läste de att man också skulle skölja ögonen med vatten om produkten hamnat där, vilket de gjorde.

Sara Sjåstad Guadalupe vill varna andra föräldrar för lusmedlet.

När Thiago gick och la sig var allt som vanligt – men efter tre timmar vaknade han.

– Han bara skrek i ren panik. Vi tog honom till badrummet för att skölja med vatten igen, men då märkte vi att det inte gick att få upp ögonlocken. Jag och min man fick panik, jag trodde att han skulle bli blind, säger Sara.

Det lilla som gick att se av ögonen var rött – och ut kom en varaktig sörja. Då ringde föräldrarna 112 och blev hänvisade till giftcentralen.

LÄS MER: Så vet du om du har löss – och så bekämpar du dem

Kvinnan som svarade berättade att lusmedlet innehåller en olja som gör det svårt att tvätta bort, och uppmanade till att åka in akut med Thiago. Saras man åkte in direkt tillsammans med sonen.

– På akuten fick de hjälp direkt. Thiago skrek hela tiden, även när de inte gjorde någonting. Tre stycken fick hålla ned honom för att kunna skölja.

Familjen fick åka hem samma natt och Thiago kommer inte få några bestående men, och han har precis avslutat sin behandling med ögondroppar.

Sara vill varna andra föräldrar från att använda Paranix, och har skrivit ett långt inlägg på Facebook som delats över 10 000 gånger.

– Det står inte tillräckligt tydligt på förpackningen vad som kan hända. Det är väl rätt vanligt att lusmedel kommer i ögat eftersom man tvättar håret med det. Det är fruktansvärt att se sitt barn så, säger Sara.

LÄS MER: Patient hade hundratals löss – vårdsal stängd

Katarina Fridén är regulatorisk ansvarig på Omega Pharma som ligger bakom Paranix. Enligt henne framgår det som en varning i produktinformationen att medlet kan orsaka irritation i ögonen.

Antalet biverkningsrapporter som kommit in om produkten är få jämfört med hur många som säljs, säger hon till Expressen.

– Förra året fick vi kännedom om ett fall då produkten irriterat ögonen, och då sålde vi 170 000 flaskor vilket motsvarar ungefär 1,4 miljoner behandlingar så jag skulle säga att biverkningen är ovanlig. Det är oerhört beklagligt när någon tvingas uppsöka sjukhus, vi vill ha säkra produkter.

Enligt Sara har flera andra personer kontaktat henne och berättat att de varit med on liknande upplevelser.

– Vi uppmanar alla att ta kontakt med oss med sina erfarenheter, så att tillverkare och myndigheter kan utvärdera om produktinformationen behöver uppdateras, säger Katarina Fridén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om löss