Här är årets studentsuccé på flaket. När elever i Lund springer ut nästa vecka kommer de i ett gulblått band runt halsen ha en flaska fylld med moderlig omtanke.

Louise Wester

Louise Wester, 48, från Lund, kläckte idén när hennes som Axel tog studenten förra året, var Sydsvenskan först med att rapportera.

– Jag funderade på hur jag kunde hjälpa till så att det håller hela dagen och hela natten. Inte för att han är oansvarig, men jag vet från egna erfarenheter att det kan gå överstyr, säger hon till Metro. 

I samråd med andra föräldrar kom de på att det enda som gick att göra är att pränta in budskapet ”varannan vatten”.

– Men det får inte vara morsigt och tjatigt. Då tänkte jag att jag kan göra en vattenflaska, det är skitbra när de åker flaket när det är varmt. 

Louise jobbar i vanliga fall med grafisk kommunikation och har skapat karaktären ”Ritande mamman” där hon skildrar livet som tonårsförälder. Den karaktären använde hon nu till att skapa etiketten på vattenflaskan. Snart började föräldrar till Axels kompisar höra av sig och ville ha egna flaskor och vid utspringet syntes flaskorna runt elevers halsar överallt.

Ritande mamman berättar att eleverna skrattat gott åt de inte alltid så smickrande bilder på dem som prydde etiketterna.

– De hängde av sig annat men hade kvar vattenflaskorna, säger Louise Wester. 

Nu gör vattenflaskan succé. Polhemsskolan i Lund gillade idén och har nu sett till att alla 800 elever som springer ut nästa vecka får varsin flaska, även om alla inte kan få en personligt ritad bild.

Förhoppningsvis resulterar det i färre ömma skallar och överförfriskade studenter.

– Många bäckar små. Alla vänliga signaler är bättre än ingenting. Förra studenten märkte jag till och med att folk fyllde på flaskan, säger Louise Wester.

Om någon vill apa efter Louise idé får de gärna göra det. 

– Jag har ingen patent på det här. Vill de ha hjälp får de jättegärna kontakta mig.

► LÄS MER: Här är det slutfestat på studentflaken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset