Trenden är tydlig: mammor tar ut färre dagar med föräldrapenning när barnen är små. Men samtidigt ökar inte pappornas uttag i samma utsträckning.

–  Det är naturligt att det minskar för kvinnorna, det har gjort så under en längre tid. Ska det gå mot ett mer jämställt uttag så kräver det att männen ökar sitt och kvinnorna minskar sitt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

► LÄS MER:  Så maxar du din föräldraledighet


Myndigheten har tagit fram siffror på hur mycket föräldrapenning som kvinnorna har tagit ut för barn födda 2003 och 2013 och fram till att barnen fyllt två år.

– Det som kanske var lite förvånande är att det skiljer så pass mycket mellan de olika länen. Dels hur mycket man tar och där det har minskat mest, säger Niklas Löfgren.

En faktor som spelar roll är utbildning. Kvinnor med hög utbildning brukar ta ut färre dagar medan det för män är tvärtom.

Kvinnorna har minskat sitt uttag med 21 dagar i snitt och det är mer än vad männen ökar.

- Det kanske då är kvinnorna som på papperet driver jämtställdheten mest när det gäller föräldrapenningen, men man får ha i åtanke att vi vet att kvinnor jobbar mer obetalt hemma nu än för tio år sedan, säger Niklas Löfgren.

Man kan alltså "spä ut" dagarna vilket är vanligare bland kvinnor, enligt Löfgren. Men tydligt är alltså att svenska föräldrar är hemma mindre betalt med sina barn.

–  I alla fall fram till två års ålder. Det kan vara så att föräldrarna använder föräldrapenningen när barnen blir lite äldre. Men det är ju fram till två års ålder man kanske behöver försäkringen mest, säger Niklas Löfgren.

Dalarna är det enda undantaget. Där ökar männen mer än kvinnorna minskar vilket göra att dalaföräldrarna har mer betald föräldratid med sina småbarn jämfört med 10 år sedan. Men det är en liten ökning: bara 1,2 dagar.

► LÄS MER:  Nej, vi kommer inte dela lika på föräldraledigheten nu heller


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi