Manifestationen på Sergels torg i Stockholm, bland annat uppmärksammades Shayan Gaff, som sköts till döds i Segeltorp den 21 oktober.
Manifestationen på Sergels torg i Stockholm, bland annat uppmärksammades Shayan Gaff, som sköts till döds i Segeltorp den 21 oktober.

Hundratals personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att manifestera mot gatuvåldet och dödsskjutningarna i Stockholmsområdet. ”Vi vill väcka människor. Det måste få ett slut”, säger Maritha Ogilvie, som förlorade sin son Marley i en skjutning.

Klockan 13 på söndagen började en manifestation på Sergels torg i Stockholm som mammor till offer för dödsskjutningar planerat, ”Mammors manifestation mot det dödliga våldet”.

– Vi har gått ihop för att göra en manifestation mot våldet som vi alla vet har eskalerat ganska kraftigt med det dödliga våldet i förorten. Jag vill att det ska bli en förändring, att våra politiker ska vakna någon gång. Vi vill väcka människor. Det måste få ett slut, säger Maritha Ogilvie, 47, som förlorade sonen Marley, 19, i en skjutning i mars 2015 i  Vårby gård utanför Stockholm.

Bakom manifestation stod bland annat författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, som i sin bok ”Mammorna” har med berättelser från kvinnor vars barn fallit offer för dödsskjutningarna.

Ljus och blommor efter Marley Åsard Fredrikssons död. Hans mamma Maritha Ogilvie deltog på manifestationen på Sergels torg. Foto: Privat

LÄS MER: Marley, 19, sköts i huvudet – nu berättar hans mamma om sorgen

Shayan Gaffs minne hedrades

De vill att fler engagerar sig mot våldet och dödsskjutningarna i Stockholms förorter, inte bara politiker utan också medier, tjänstemän och idrottsledare. De kräver bland annat skärpta vapenlagar, anonyma vittnesmål i rättegångar och stora satsningar i förorterna.

Några andra som deltog i den partipolitiskt och religiöst obundna manifestationen var släkt och vänner till Shayan Gaff, 22, som sköts till döds den 21 oktober i Segeltorp utanför Stockholm. Polisen tror att gärningsmannen misstagit Shayan för någon annan eftersom han själv inte hade någon som helst koppling till kriminalitet.

Från början var deras tanke att arrangera en egen manifestation till minne av Shayan Gaff men familjen bestämde sig för att slå ihop den med söndagens manifestation.

– Jag hoppas att mammornas röster kommer nå ut till alla, säger Shayans kusin Lana Jaff, 25.

Manifestationen på Sergels torg. Foto: Karl Enn Henricsson

LÄS MER: Mördaren tros ha skjutit fel person – på fredagen skulle Shayan ha fyllt 23

”I morgon kan det vara din son, din bror eller kusin”

I ett känslosamt tal från scenen tog Lana Jaff upp att det på söndagskvällen gått en månad sedan Shayan kallblodigt sköts ihjäl med 13 skott. I bakgrunden hölls en banderoll upp med texten #Säghansnamn, en uppmaning om att inte låta Shayan bli en siffra i statistiken. 

– I morgon kan det vara din son, bror eller kusin, sa Lana Jaff bland annat och vädjade om enighet i att begrava hot och våld.

Till minne av Shayan Gaff har en namninsamling mot gatuvåld skapats på nätet, I en annan insamling kom cirka 111 000 kronor in som gått till begravning, minnesstund och att trycka upp tröjor med hans namn på som en protest mot skjutningarna. Kvarvarande pengar ska familjen skänka till ett sjukhus.

Hittills i år har tio personer skjutits till döds i Stockholms län.

LÄS MER: 93 skjutningar i Stockholms län hittills i år – resulterat i 10 mord

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset