LISA MAGNUSSON: Jag minns när jag läste i tidningarna om Tuula som var försvunnen från sitt hem i Gävle. På köksbordet stod hennes frukost halväten, i papperskorgen låg en massa sönderrivna papper som sedan kunde pusslas ihop till fyra påbörjade avskedsbrev. Hennes vita cykel var borta.

Tuula var mamma och mormor, hon hade en massa människor omkring sig, särbo och vänner och kollegor. Alla beskriver henne som en omtänksam person, en sådan där som alltid ställer upp. Men när hon själv hade problem slöt hon sig.

En kollega hade tyckt att hon verkade nedstämd och frågat hur hon egentligen mådde. Då svarade hon kort att hon ”spelat bort sitt liv”. Det eskalerande spelmissbruket fick henne att förskingra pengar från sin arbetsgivare. När hennes chef till slut kom på henne blev skammen för stor. Hon tog cykeln ut till skogen och kom aldrig tillbaka.

I det första avsnittet av SVT:s nya dokumentärserie ”Saknad” berättar Tuulas döttrar om sorgen efter henne. ”Jag önskar att jag hade kunnat få säga hur mycket jag älskar henne”, säger den ena dottern i programmet. Hennes röst bryts när hon fortsätter: ”Jag hade offrat allt för att få henne tillbaka.”

Länge minskade det totala antalet självmord i Sverige. 2011 var siffran den lägsta på över tre decennier, men året därpå ökade siffran igen. 1 523 personer kände att de inte klarade av livet längre.

Det är 1 523 personer för många.

Tanken på lidandet, både för dessa personer och för deras tusentals anhöriga, är övermäktig, liksom tanken på alla de människor som lider i detta nu. När man googlar självmord listas samtidigt de vanligaste relaterade sökningarna. Två av dem är ”självmord hur gör man” och ”självmord smärtfritt”.

Det är svårt att be om hjälp, svårt att visa sig svag. Svårt att på frågan: Hur mår du? säga som det är: Det är skit, jag vet inte om jag orkar längre.

En av de absolut främsta orsakerna till att människor tar livet av sig är depression. Depression är en sjukdom som gör att den drabbade isolerar sig och som hindrar en från att tänka klart, som gör att man bara ser mörker och inga vägar ut. Det kan vara ödesdigert.

Det är varje människas rätt att själv bestämma över sitt liv. Men för den som har en vilja, det behövs bara en liten liten gnista, så finns andra som kan förstå, som vill bry sig, som vill hjälpa. Man behöver inte vara ensam.

Känner man inte att man har någon i sin närhet som man kan prata med så kan man ringa.

Nationella hjälplinjen har telefonnummer 020-22 00 60, och nås kl 13-24 varje dag.
Jourhavande medmänniska har telefonnummer 08-702 16 80, och svarar kl 21.00-06.00.
Om läget är akut, slå 112.

Det ÄR värt det. 

+ Granskningsnämnden har slagit fast att det är okej att kalla nazistiska Svenskarnas parti nazister.

– Svensk Damtidnings reportageserie om kvinnliga toppolitiker som klätts ut till prinsessor under rubriker som ”Centerpartiets ledare längtar efter barn” och ”Jag svimmade av stressen”. Idiotin bakom detta ofarliggörande är helt otrolig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset