Poliserna som undersökte den falska polisbilen reagerade på att den var så lik en riktig civil polisbil.
Poliserna som undersökte den falska polisbilen reagerade på att den var så lik en riktig civil polisbil.

Den 19-åriga mannen trodde att han skulle förlora sitt körkort. Men "polisen" som stoppade honom var utklädd och polisbilen var falsk. Nu döms en 25-åring för att han låtsades vara polis. "Det gick nästan inte att se skillnad på bilen och en riktig civil polisbil, säger åklagaren Henrik Kindwall Lindell.

En septembernatt stoppades en 19-åring i Säffle kommun av en bil som körde ikapp honom bakifrån i hög hastighet.

Bilen började blinka med blåljus och när 19-åringen stannat kom två män fram till honom. Han uppfattade det som att männen var klädda i polisuniformer och att det rörde sig om en civil polisbil. Männen bad att få se hans körkort, kontrollerade bilen och påtalade brister med den.

De tyckte nog att det var en rolig grej.

Innan 19-åringen fick köra vidare sa männen att han skulle få tillbaka sitt körkort, men att de troligtvis skulle omhänderta det vid ett senare tillfälle.

Både utvändigt och invändigt var den falska polisbilen nästan identisk med en riktig civil polisbil. Foto: Polisen.

LÄS MER: Man väcktes av snarkningar – hittade främling i sängen

En liten stund senare körde bilen ikapp 19-åringen igen och fyra personer kom ut ur bilen. Det visade sig att 19-åringen kände några av personerna i den falska polisbilen.

– Det verkar som att det har varit en skämt att stoppa honom och göra en flygande inspektion av hans fordon. De tyckte nog att det var en rolig grej, säger åklagaren Henrik Kindwall Lindell.

Men den 19-årige mannen uppskattade inte tilltaget eftersom han trodde att han skulle förlora sitt körkort.

– Han tyckte att det kändes olustigt. Han tyckte inte att det var roligt, så han tog kontakt med polisen några dagar senare och berättade om det, säger Henrik Kindwall Lindell.

Drygt två veckor senare stoppades samma falska polisbil av riktiga poliser i Årjängs kommun i Värmland.

I bilen fanns en aluminumhurts liknande den poliser brukar ha i sina bilar, kläder med polisemblem och en manöverpanel som såg ut som den polisen själva har. Foto: Polisen.

LÄS MER: Falska poliser sprider oro – poliser manar till försiktighet

Polisen gjorde då en ovanlig upptäckt. Bilen hade byggts om för att likna en civil polisbil på ett ovanligt avancerat sätt.

Utvändigt hade bilen alltifrån lyktor, reflexer, rotorljus, en rad lampor och en extra antenn som gjorde att den liknade en polisbil.

Invändigt fanns alltifrån kommunikationsutrustning, en aluminiumhurts med utrustning, en bag med polisens emblem och en manöverpanel lik den polisen brukar ha.

– Poliserna som undersökte bilen sa att det knappt gick att se att det var en förfalskad polisbil. Det var slående. Den är oerhört väl ombyggd. Gemene man ser inte skillnad på den och en civil polisbil, säger åklagaren Henrik Kindwall Lindell.

I den falska polisbilen hittades en mängd polisattiraljer. Foto: Polisen.

I bilen låg stora mängder polisattiraljer. Där fanns alltifrån västar med texten ”polis” och ”bilinspektör” till avspärrningsband, tidningen Svensk polis, en startpistol, tårgasspray, en batong och polisemblem.

Den 25-årige ägaren av bilen hävdade att han byggt om bilen för att den ska kunna användas vid filminspelningar.

– Han skickade in fakturor som talade för det. Det var inget jag hade anledning att ifrågasätta. Det kan mycket väl ha varit så, säger åklagaren Henrik Kindwall Lindell.

LÄS MER: Polisen avlossar elchockvapen tre gånger oftare än väntat

Men mannen döms ändå för brottet ”föregivande av allmän ställning” eftersom 19-åringen som han stoppade trodde att han var en riktig polis.

Poliserna som undersökte bilen sa att det knappt gick att se att det var en förfalskad polisbil. Det var slående. Den är oerhört väl ombyggd.

Åklagaren ville att mannens falska polisbil skulle förverkas, men tingsrätten beslutade att mannen skulle få behålla bilen.

– Jag är egentligen inte förvånad att den inte blev förverkad. Det rör sig om brott som generellt föranleder dagsböter, då ska det mycket till om domstolen ska förverka en bil som har ett så pass högt värde. Men jag ville att domstolen skulle pröva det, säger Henrik Kindwall Lindell.

25-åringen erkände vissa punkter i åtalet och nekade till andra. Han döms till dagsböter. Han döms även för ringa vapenbrott eftersom han förvarade en startpistol och tårgasspray i bilen.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen, men han säger att det lutar åt att han inte gör det.

Ett rotorljus, som kan fästas på bilen under utryckning, förvarades precis som i vanliga polisbilar vid ena dörren. Foto: Polisen.

LÄS MER: Polisen misstänks för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott polisen