Mannen döms för mord på sin ex-fru.
Mannen döms för mord på sin ex-fru.

Under flera år ska kvinnan ha känt sig hotad av sin ex-man. Hon hittades död i augusti, och rättsläkaren fattade misstankar. Mannen åtalades för att ha pressat ner tabletter i hennes svalg. Nu döms han för mord till 16 års fängelse.

Kvinnan var i 40-årsåldern och hade två barn tillsammans med den 35-årige ex-mannen. Under flera år ska hon ha varit rädd för mannen. Den 28 augusti larmades polis till hennes bostad i Nacka kommun, där hon hittades död. Inledningsvis bedömdes inte att något brott låg bakom dödsfallet, men då rättsläkaren undersökte kroppen uppstod misstankar.

– Hon hade en stor klump tabletter i halsen. Inget har kommit ner och det tyder på att hon inte har svalt dem, har åklagare Frida Rylander berättat för Metro.

35-åringen åtalades för mord. Enligt åtalet misstänktes han ha ”pressat in tabletter i hennes mun/svalg och därefter hållit för/tryckt för hennes mun varvid NN kvävts till döds till följd av andningshinder”.

Hon hade en stor klump tabletter i halsen.

LÄS MER: GW om misstänkt i Lena-fallet: Därför bedömer polisen honom som intressant

Nu döms mannen för mord, och straffet blir 16 års fängelse. Rätten anser att det finns försvårande omständigheter – att dödsförloppet tagit mellan två och fem minuter, enligt rättsläkaren, och att offret då måste ha känt ”en mycket stor desperation och dödsångest. Dessutom pekar rätten på att mannen lämnade hennes kropp på golvet och då han återvände tillsammans med barnen lät dem gå in och se sin mamma ligga på golvet.

”I domen konstaterar tingsrätten att det är bevisat att kvinnan har berövats livet genom att mannen har pressat in tabletter i hennes mun/svalg och hållit för/tryckt för hennes mun varvid hon kvävts till döds till följd av andningshinder. Enligt tingsrätten har mannen knutits till brottsplatsen genom bl.a. DNA-bevisning, telefonmastuppkopplingar och en parkeringsbot utanför brottsplatsen”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– Målet är ett så kallat indiciemål, där åklagarens bevisning har bestått av indirekt bevisning. Tingsrätten har bedömt att bevisningen mot 35-åringen är stark, bl.a. har mannens DNA påträffats under kvinnans naglar, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Thomas Strömgren, i en kommentar i pressmeddelandet.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

LÄS MER: Polisen bekräftar: Död kvinna var Lena Wesström

Enligt dokument ska mannen ha utsatt kvinnan för ”kontroll, hot, psykiskt och sexuellt våld”. Hon ska ha haft kontakt med socialen och bodde tidvis vid ett skyddat boende på grund av hans ”aggressiva beteende”. Men eftersom hon fortfarande hade känslor för mannen återupptog hon kontakten, enligt en skrivelse från kvinnojouren.

Kvinnan var åter i kontakt med kvinnojouren den 25 augusti. ”Undertecknad informerar henne om att situationen är så akut att socialtjänsten behöver kopplas in”, finns att läsa i skrivelsen.

Men socialtjänsten hann inte kopplas in, eftersom kvinnan hittades död i sin bostad tre dagar senare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset