På två dagar har folk skänkt drygt 5 miljoner kronor för att rädda Grekland.
På två dagar har folk skänkt drygt 5 miljoner kronor för att rädda Grekland.

En brittisk man tröttnade på politikernas velande. Så han startade en crowdfunding-kampanj för att samla in 15 miljarder kronor och betala av Greklands skuld.

Läget är minst sagt skakigt i Grekland. På tisdagen missade landet att betala sina skulder på runt 15 miljarder kronor, och det ses som alltmer sannolikt att landet lämnar eurosamarbetet. Men vad kan man göra? En brittisk man besvarade frågan genom att starta en crowdfunding-kampanj med namnet ”Greek Bailout Fund”, för att lösa ut Grekland ur krisen.

”Allt det här velandet över Grekland börjar bli tråkigt. Europeiska ministrar spänner sina muskler och låtsas fundera över om de ska hjälpa Grekland eller inte. Varför kan inte vi, folket, bara fixa det i stället?” står det i beskrivningen av kampanjen.

Summan som krävs för att ro denna lösning i hamn är hisnande 1,6 miljarder euro, ungefär 14,8 miljarder kronor, vilket innebär mindre än 30 kronor per europé. Och för att ytterligare locka till donationer erbjuds en grekisk feta- och olivsallad för den som skänker 6 euro, en flaska Ouzo för 10 euro, grekiskt vin för 25 euro, och en hel korg med grekiska delikatesser för 160 euro.För de ännu mer givmilda finns alternativet grekisk semester för två, för 5 000 euro, och för den ”Superrika hjärtliga personen” går det att donera 1 000 000 euro och få alla premier, och naturligtvis evig tacksamhet från det grekiska folket, står det.

Det här händer i Grekland – skuldkrisen i tio enkla steg

På sidan har den 29-åriga mannen från Yorkshire i norra England besvarat några frågor har ofta har fått från journalister angående kampanjen.

Är det ett skämt... eller försöker du bara bevisa något?

”Nej. Crowdfunding can verkligen hjälpa eftersom det bara handlar om att ta i och göra det… Det här är ett verkligt försök att göra något. Och det är åtminstone viktigt att lyfta problemet med det grekiska folkets hopplösa situation just nu” skriver han.

I skrivande stund har mer än 571 000 euro samlats in från cirka 35 000 donatorer under kampanjens första två dagar. Det utgör dessvärre inte ens en procent av målsumman, men det är ändå drygt 5 miljoner kronor som givmilda, eller bara matsugna, européer har skänkt för att hjälpa grekerna.

Så beräknas flyktingströmmen till Sverige – är vågorna höga kommer inte så många

Skärmdump/indiegogo.com
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset