33-åriga Richard Handl åtalas för att ha försökt åstadkomma en kärnreaktion i sitt kök i ett flerbostadshus i Ängelholm. Mannen ska även ha tillverkat krigsmaterial i form av biologiska stridsmedel.

Richard Handl åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt för två fall av brott mot strålskyddslagen, olovlig befattning med kemiska vapen, brott mot lagen om krigsmateriel och otillåten miljöverksamhet.
 
Han medger de faktiska omständigheterna.
 
 
Ärendet uppdagades i samband med en husrannsakan i hans lägenhet den 20 juli 2011. I lägenheten hittades radioaktiva ämnen och flera farliga kemiska produkter, däribland flaskor med abrin, ricin och salpetersyra. 
 
Enligt stämningsansökan har Handl bland annat lyckats tillverka krigsmateriel i form av abrin som räknas som ett biologiskt stridsmedel.
 
Han ska också ha producerat, lagrat eller bibehållit ricin som enligt Förenta Nationernas konvention om förbud utveckling innehav och användning av kemiska vapen samt om deras förstöring är definierat som ett kemiskt vapen.

Lars Magnusson, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, har aldrig varit med om någonting liknande tidigare.

– Det är inte så vanligt att man försöker göra såhär och ådstakommer gifter i sitt kök. Det är en ovanlig människa, säger Lars Magnusson.

Han berättar att Richard själv kontaktade Strålsäkerhetsmyndigheten efter ”misslyckandet i köket”.

– De åkte dit tillsammans med polisen för att titta vad han höll på med. Vid husrannsakan hittades de radioaktiva ämnena och gifterna som han framställt. Han har varit intresserad av kemi och fysik och intressen kan man ju ha, men det är inte normalt att låta sådana intressen gå över styr, säger Lars Magnusson. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset