Med hjälp av en stege, ett järnrör och en grensåg försökte en man under 04.00-tiden på torsdagsmorgonen såga ned den krökta flaggstången på Sergels torg. Polisen hann dock ingripa, rapporterar DN.

Vid 04.00-tiden på torsdagsmorgonen fick en ordningsvakt syn på en man som gick runt på Sergels torg. Han såg ut att vänta på att det skulle vara så lite folk som möjligt runtomkring, rapporterar DN.

Vakten tillkallade polis, som stoppade honom.

LÄS MER: KD-kritik mot installation på Sergels torg

– Han hade någon form av långt rör, kan ha varit en båtshake, en grensåg och en stege med sig. Polisen kunde gripa honom precis när han var på väg upp och skulle såga av flaggan, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen till DN.

Flaggstången på Sergels torg är Mattias Norströms konstverk ”Du gamla, du fria”, som just nu ställs ut. Konstverket, som tar sig formen av svenska flaggan på en krökt flaggstång, har sedan det invigdes väckt debatt.

Konstverket skadades inte, men en anmälan om förberedelse till grov skadegörelse har upprättats. Enligt polis gick gripandet lugnt till. Enligt Aftonbladet planerar inte polisen någon utökad bevakning på Sergels torg till följd av händelsen.

LÄS MER: Nej, svenska flaggor förbjöds inte på manifestationen på Sergels torg efter attacken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset